Philips Somneo Wake-Up Light

Philips Somneo Wake-Up Light

Philips Somneo Wake-Up Light

Det är fruktansvärt mörkt ute under den svenska vintern, både morgon och kväll. Att vakna i ett mörker på morgonen gör att jag tycker det känns extra jobbigt att kliva upp. Jag är extremt trött. Helst vill jag bara ligga kvar och sova… För att försöka komma till rätta med detta har jag nu via Buzzador fått möjligheten att testa Philips Somneo Sleep and Wake-Up Light (HF3672/01). Lampan ska hjälpa oss att slappna av, somna lättare och vakna mer utvilad.

För att somna lättare på kvällen har lampan en guidad andning, RelaxBreathe. Den ska få oss att slappna av och därmed somna lättare. Med slutna ögon följer man ett rytmiskt ljus eller ljud med sina andetag. På morgonen väcks man successivt av ett långsamt stigande ljus. Färgen går från mjukt gryningsröd och varm orange till klargul, precis som en vanlig soluppgång. Tanken är att man via detta ljus ska vakna av sig själv, mer utvilad och mindre stressad. Förutom ljus har man också ett antal ljud att välja på, till exempel kvittrande fåglar eller vågor.

Det finns också en app, SleepMapper, att koppla till lampan. Via appen kan man ställa in larm, välja ljustema samt styra ljud och intensitet och radio  Man kan även ta del av information om rumsmiljön, övervaka sina sömnrutiner och få tips om hur man kan förbättra sin sömn. Lampan är uppkopplad via ditt wi-fi och mäter kontinuerligt temperatur, fuktighet, ljud och ljus. Om något värde inte är optimalt för en sovrumsmiljö så kommer appen att meddela dig. Det här är en riktigt bra funktion!

Här är lampan släckt.

Här är lampan släckt.

Jag har nu testat Philips Somneo Sleep and Wake-Up Light under ett par veckor och insett att den har både för- och nackdelar. Den främsta nackdelen är att lampan inte är något för oss som stiger upp långt före vår partner och partnern inte ska gå upp samma tid. Ljuset och ljudet väcker ju inte bara mig utan alla i rummet. Hemma hos oss stiger jag upp strax före 5 (!!!) och min man stiger upp 6:30. Det säger sig själv att jag behöver en väckarklocka som snabbt får mig att vakna till och snabbt kan stänga av alarmet. Jag kommer därför att efter testet ge lampan till min 14-åriga dotter som precis som många andra tonåringar sover lite för länge på morgonen.

Insomningsfunktionen är säkert jättebra men inget för mig som somnar så fort jag lägger huvudet på kudden! Vad gäller alarmen kan det ta ett tag att få till rätt inställningar som passar just mina vanor och preferenser. Det finns så mycket olika saker att välja på som ljustyp och ljusstyrka, ljudtyp etc. Man får pröva sig fram. Lampan är annars lätt att installera och hantera.

Ytterligare en nackdel är det att den tid man vaknar blir lite slumpmässig. Hela idén bygger nämligen på ett långsamt uppvaknade. Ta som ett exempel att du vill kliva upp 6.30. Då är standardinställningen att ljuset tänds 30 minuter innan och sedan gradvis ökar i styrka under 30 minuter. Ljudet däremot börjar inte förrän 6.30. I mitt fall så har det flera gånger hänt att jag vaknar för tidigt av ljuset vilket då ger mig mindre sömn. En annan sak är styrningen via appen. Den är gjord för telefoner och en telefon i sovrummet är i sig riktigt dåligt för sömnen. Motsägelsefullt. Men annars är det skönt att få en långsam och lugn start på dagen. Det är egentligen precis vad kropp och knopp behöver.

För att sammanfatta, vill du ha en wake-up light så är det här en riktigt bra produkt med många smarta funktioner. Den är dessutom riktigt snygg, prisvinnande design!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.