Det goda gröna

Det är knappt att jag vågar skriva detta, men det känns som att våren är här för att stanna. Jag vet, det kan och kommer väl troligen komma ytterliga en köldknäpp och kanske snö om vi har otur men förhoppningsvis inte. Nästa helg går vi dessutom över till sommartid. Vår innebär att villaområdena livas upp och man ser faktiskt sina grannar annat än genom fönstret. Det börjar nämligen bli dags att plantera och kanske fixa till ute i trädgård och eventuella växthus. Framför allt om man vill man njuta av egenodlad frukt och grönt.

Det goda gröna

Det goda gröna

Det är otroligt häftigt att plocka mat i trädgård och ute i naturen. Mat som bara finns till, som växer direkt ur jorden och inte tar omvägar genom fabriker och industrier, paketeras och skickas till mataffären. Just den känslan var startskottet för Karoline Jönsson som började odla, blev vegetarian, startade bloggen Det gröna skafferiet och nu i dagarna har gett ut boken Det goda gröna – Mat från min trädgård.

Fruktträdgården.

Fruktträdgården.

Boken handlar kort sagt om växtkraft och grödor. Den är en hyllning till plantbaserad kost och mat hämtad från Karolines liv och vardag. Det är både fakta och recept i en härligt grön blandning. Härliga gröna, inspirerande foton är det också såklart! Recepten är baserade på växter och innehåller varken kött, mejeriprodukter eller ägg.

I varje kapitel delar Karoline med sig av inte bara skörderecept utan även sina egna odlingserfarenheter som tex vilka grödor som är enkla eller svåra att plantera och vad som ger stor eller liten skörd. Hon vill vara vår odlarkompis helt enkelt! Odlandet kan göras på alla nivåer. Från en örtodling i köksfönstret till plantering på en större villatomt. Karoline ser inga begränsningar.

Trädgårdslandet.

Trädgårdslandet.

Bokens olika kapitel behandlar Trädgårdslandet, Växthuset, Fruktträdgården, Örtagården och Den vilda trädgården (typ skogen). Det ena kapitlet mer inspirerande än det andra. Man behöver inte läsa boken från pärm till pärm. Den fungerar utmärkt som en mysig uppslagsbok där man kan välja att läsa om just det man för stunden har tankar, funderingar och planer kring.

Gröna, sköna burgare och härliga gröna wraps!

Gröna, sköna burgare och härliga gröna wraps!

Fantastiska recept!

Fantastiska recept!

Jag älskar ju mat och lagar mer och mer gärna grönt, nyttigt och gott från grunden. Delar man denna kärlek är recepten i boken rena guldgruvan. Det är frukostar, luncher, röror, såser, snacks, förrätter, huvudrätter, efterrätter fika, matbröd och hemmaspa-produkter. Vissa recept är enkla, andra lite svårare. Några av de recept jag fastnat mest för är Bhajiburgare (ääääälskar lök!!!), Rostad hokkaidsoppa, Hush puppies (barnfavorit?!),  Eton mess med rabarberkompott (typ marängsviss fast ändå inte), Kantarellklämma med pepparrotsslaw och syrad rödlök och Tom kha hed (thaigryta). Alla recept går att anpassa efter säsong och eget smak och tycke!

Hush puppies

Hush puppies

En riktigt, grön inspirationsbok jag varmt kan rekommendera!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *