Mustig texmexgryta i Crock Pot
”Winter is coming”, nej winter is here! I Stockholm har vintern verkligen visat sig från sin bästa sida senaste dagarna med massor av snö, strålande sol men med bitande kyla. -10 är inte direkt vardagsmat för en city-tjej som mig. Nu vill man njuta av varm choklad och härliga långkok. Middagen idag blev verkligen en värmande sådan. Jag fick till en makalöst god, mustig texmexgryta i Crock Pot. En riktigt kryddig gryta av högrev och chorizo med smak av chili och spiskummin. Den värmde inifrån och ut. Älskades av hela familjen. Till och med Gustaf som är oerhört kinkig med maten stod och slevade i sig direkt från grytan.
En riktigt mustig köttgryta är nog bland de godaste man kan äta vintertid. Särskilt om den puttrat flera timmar i Crock Pot (eller på spisen för all del) och spridit aptitretande dofter omkring sig. Resultatet blir sedan en rätt med mör högrev som smälter i munnen och sting och krydda från chorizon. Servera med hembakade tortillabröd, gräddfil, avokadoröra, mangosalsa och goda grönsaker. Ris fungerar för den som så vill.
Passar perfekt en söndag som denna. Eller varför inte införa en tacofredag 2.0 där denna ersätter den gamla vanliga, trista köttfärsen?!
Texmexgryta i Crock Pot, 4-6 portioner
800 g högrev
2 msk olja
1 tsk salt
150 g chorizo
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk tomatpuré
2 msk chipotlepasta (jag skippade denna då min chorizo var tillräckligt kryddstark)
1 msk spiskummin
1 tsk chilipulver
1/2 msk oregano
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 msk farinsocker
400 g konserverade cocktailtomater
Skär köttet i bitar. Strimla korven, hacka lökarna, krossa vitlöksklyftorna, ta ut kärnorna och strimla chilin. Bryn köttet i olja i din Crock pot-gryta (ifall du har en modell som klarar detta) eller en stekpanna på spisen. Bryn även korv, lök, vitlök och chili. Salta. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Tillsätt tomatpuré, kryddor, vatten, vinäger, socker och tomater. Låt grytan gå på låg värme i 6-7 timmar. Servera grytan med tillbehören.
Wrapsbröd, 10-12 st
2 dl vatten
2 dl yoghurt 3% (eller 2 dl lättkvarg)
3/4 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
4 msk fiberhusk
1 dl rismjöl eller mandelmjöl
ca 1 dl majsmjöl + extra till kavling
Blanda samman vatten, yoghurt och salt i en bunke. Rör ner bakpulver, bikarbonat och därefter fiberhusk och mjöl. Rör till en fast deg. Låt vila ca 10 minuter. Forma till 10-12 runda bollar. Kavla ut bullarna med majsmjöl till tunna, runda bröd. Stek dom i en torr stekpanna utan fett, 1-2 minuter per sida. Torka bort eventuellt överblivet mjöl ur stekpannan mellan varje omgång. Förvara under handduk i väntan på servering. Går bra att förvara till dagen efter i kylen eller i frysen för längre förvaring.
Avokadoröra
Gott och enkelt
1 avokado
100 g Philadelphia vitlök och örter
1 tsk pressad citron
salt och peppar
Mosa avokadon i en skål och tillsätt Philadelphia och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
Mangosalsa
En riktigt god och smakrik salsa. Om du vill vara riktigt mexikansk använder du silverlök!
2 mango
1 röd chili
saft från 1 pressad lime
4 msk finhackad silverlök eller vanlig gul lök
salt
Skär mangon i tärningar. Dela chilin på längden och skär bort kärnhuset och kärnorna. Skär chilin i riktigt små bitar. Blanda mango, chili, pressad lime, silverlök, och salt till en salsa.
Senaste kommentarer