Recept på min bästa granola
Nu är vi äntligen inne i min favoritperiod på året – vår och sen sommar. Jag är tyvärr ingen höst- och vintermänniska även om jag tycker det är kul med vinteraktiviteter som skidåkning och pulkaåkning. Under den ljusa årstiden byter jag ut grötfrukosten mot fil/yoghurtfrukost (alltid i sällskap av två smörgåsar, oavsett säsong). Det är så himla gott med en kall skål yoghurt toppad med frukt, färska bär och en god granola. Igår gjorde jag en ny omgång och den blev urgod! Nyttig, smakrik och knaprig. Här får ni recept på min bästa granola.
Jag utgick från receptet på granola med svarta linser men la till 1 dl quinoaflingor från Biofood, kryddade allt med äkta vanilj och kakao. Magiskt!
Knaprig granola
1 dl torkade svarta linser
2 dl havregryn
1 dl quinoaflingor
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
1 dl nötter, hackade, t ex pistasch-, pekan- eller valnötter
0,5 dl linfrön
1 dl kokosflingor
1 tsk flingsalt
vaniljpulver och kakao efter smak och tycke
0,5 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
1,5 dl hackad torkad frukt, hackad, t ex mango, aprikos, tranbär och fikon
Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten eller 8 timmar (eller häll kokhett vatten över dem och låt stå 1 timme). Sätt ugnen på 175°C.
Låt linserna rinna av väl. Blanda dem med havregryn, quinoaflingor, pumpakärnor, solrosfrön, nötter, linfrön, kokosflingor, kakao, vaniljpulver och flingsalt i en bunke. Tillsätt rapsolja och honung och rör runt så att allt blandas väl.
Häll ut på en bakpappersklädd plåt och rosta i nedre delen av ugnen 30–40 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner.
Låt svalna. Skär den torkade frukten i mindre bitar och blanda ner i granolan. Förvara i en lufttät förpackning.
Senaste kommentarer