Tips på hur du lyckas med knäcken

Tips på hur du lyckas med knäcken

Tips på hur du lyckas med knäcken

Igår gjorde jag mer julgodis. Tidigare i veckan gjorde jag några av familjens gottemåsten till jul – wienernougat, korintkakor och saffransbullar (och nyheten nutellagrottor). Nu kompletterade jag med hemgjord vaniljknäck. Knäck är min och Filippas absoluta julgodisfavorit. Jag vill helst ha knäcken ganska hård. Dock inte stenhård. Det ska finnas viss mjukhet. Man kan antingen göra ”naturell” knäck, eller smaksätta den. Bara fantasin sätter gränsen för vilka kryddor man kan smaksätta med. Jag hade färsk vaniljstång hemma och smaksatte därför med detta. Fantastiskt lyxig och god knäck! Rekommenderas! Här kommer några tips på hur du lyckas med knäcken. Tipsen kommer huvudsakligen från Matgeek.

Knäck består av tre huvudingredienser – Vispgrädde, socker och sirap. När den kokat klart kan man tillsätta hackad, skållad mandel och en klick smör. Gör en naturell knäck eller smaksätt med tex vaniljstång, saffran, flingsalt i och/eller ovanpå knäcken, lakritspulver eller mandarinzest. Testa också att rosta mandeln innan den hackas och blandas i smeten.

Underbart goda, lyxiga vaniljknäck!

Underbart goda, lyxiga vaniljknäck!

Vad du än gör, dubblera inte receptet. Det blir mycket svårare, kanske rent av omöjligt, att få till rätt temperatur och konsistens på hela knäckmassan.

Använd en tjockbottnad kastrull så värmen sprids jämnt. Ta en betydligt mycket större kastrull än du tror dig behöva eftersom knäcken dubblerar sin volym när den börjar koka. Vid uppkoket, se till att röra ända ner i botten så inte strösockret sjunker och bränns. Så fort det börjar koka slutar man röra i kastrullen. Sänk värmen eftersom den inte ska stormkoka utan puttra på medelvärme. Det här är en detalj många förbiser men är väldigt viktig för slutresultatet.

Använd termometer för bästa resultat. Kultest är ingen tillförlitlig vetenskap. Temperaturguide:
122-125 grader – ganska mjuk och som en kola
140 grader – klassisk knäck, hård men lite mjuk i mitten
160 grader – stenhård

Jag som gillar hårdare knäck med viss mjukhet testade 150 grader och det blev kanon!

 

 

Ha i en klick smör när den kokat klart. Det gör den lite glansigare och i största allmänhet godare. Den gör också så att knäcksmeten kyls ner en aning och inte rusar vidare uppåt när den är kvar i kastrullen.

Att fylla formarna är inte helt lätt. Man kan testa klassikern med två skedar, använda något i metall som har en pip eller varför inte en tom sirapsflaska med droppstopp.

Har du några knep som du brukar använda dig av?

Vaniljknäck, ca 60 st

2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör
1/2 -1 dl hackad mandel
1 vaniljstång

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg i smeten. Koka upp under omrörning och sänk därefter värmen till medel. Den ska puttra, inte stormkoka. När temperaturen nått önskad nivå (se guide ovan) tar man av kastrullen från värmen. Tillsätt smöret i klickar samt mandeln. Rör tills allt smör smält.

Häll upp i formar. Låt svalna. Förvara svalt men inte i kylskåpet.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *