Så var det faktiskt torsdag
Många lunchmatsalar serverar ärtsoppa och pannkaka på torsdagar. En tradition sedan lång tid tillbaka! På medeltiden när Sverige var katolskt fastade man på fredagar och fick inte äta kött. Därför såg man till att äta upp sig ordentligt på torsdagen och ärtsoppan som kokades på både ärtor och kött/fläskkött betraktades som en kraftig rätt. Pannkakor verkar ha kommit till på modernare tid men är väl ett utmärkt komplement efter soppan?
Själv är jag ofta för lat för att orka ställa mig och steka pannkakor till oss alla. Då tar vi fram våffeljärnen. Vi har två stycken – ett dubbelt och ett enkelt. Går snabbt och blir supergott!
Eftersom det faktiskt är torsdag idag fick det bli soppa och våfflor till middag. Hemgjord ärtsoppa fanns i frysen och självklart vispade jag samman hemgjord våffelsmet. Grädde, glass och hemgjord sylt. Gött!!!
Ärtsoppa, 6 port
500 gram torkade gula ärtor
300 gram rimmat fläsk
2 l vatten
1 gul lök
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning
Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, vatten, fint skuren lök, fläsket skuret i små tärningar, timjan och buljongtärningen. Koka allt tills ärtorna är mjuka, ca 1.5 timme. Tillsätt ev mer salt och andra kryddor om det behövs.
Våfflor
100 g smör
2 1/2 dl kolsyrat vatten
1 dl fullkornsdinkel
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
2 tsk bakpulver
Smält smöret. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda i ett varmt och smörat våffeljärn.
Senaste kommentarer