Saftig saffranskaka

Saftig saffranskaka
Saftig saffranskaka

Jag vet att första advent är några veckor bort men nu börjar jag verkligen längta efter julens alla klassiska smaker. Åt min första saffransbulle för någon vecka sedan och det var så himla gott! Jag hade lite saffran hemma och kunde inte låta bli att prova ett recept på en mjuk, saftig saffranskaka som lät sååå gott! Inte mycket som slår en mjuk sockerkaka med ljuvlig saffransmak. Blev inspirerad av mitt recept på mjuk pepparkaka som jag bakade i Crockpot och valde därför att laga till saffranskakan på samma sätt.

Jag väljer att hälla smeten i en form och sedan ställa ned den i Crockpot.
Jag väljer att hälla smeten i en form och sedan ställa ned den i Crockpot.
Det funkar lika bra att hälla ned smeten direkt i Crockpot men glöm inte att smörja botten och kanterna först.
Det funkar lika bra att hälla ned smeten direkt i Crockpot men glöm inte att smörja botten och kanterna först.
När man bakar rekommenderar jag alltid att ha handduk mellan lock och gryta eller en liten glipa mellan gryta och lock.
När man bakar rekommenderar jag alltid att ha handduk mellan lock och gryta eller en liten glipa mellan gryta och lock.
Kakan är klar!
Kakan är klar!

Den här saffranskakan förgyller tillvaron på alla sätt och vis. Den går väldigt snabbt att röra ihop och smaken blir en oemotståndlig blandning av saffran och smör och genom att baka den i Crockpot blir den otroligt luftig och saftig. Planerar redan när jag ska baka den igen och då kommer jag toppa den med vintervit frosting som förvandlar den från en saftig kaka till en flott tårta! Men även utan frosting fick den högsta betyg av hela familjen!!!

Servera saffranskakan som den är eller med en fin frosting på toppen.
Servera saffranskakan som den är eller med en fin frosting på toppen.
Mjuk, saftig och alldeles magiskt god!
Mjuk, saftig och alldeles magiskt god!

Saftig saffranskaka

50 gram smör
1,25 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
1 paket saffran, 0.5 gram
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Smält smöret och häll ner mjölken. Vispa ägg, socker och saffran pösigt och vänd ner i mjölkblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll ned smeten direkt i en smord Crockpot eller i en smord sockerkaksform som placeras i Crockpot. Sätt en handduk mellan tillagningsgrytan och locket. Låt gå på hög värme i 2-2.5 timmar. Ta ut kakan och låt svalna.

Skär upp och njut och se upp, den tar slut innan du ens hunnit blinka!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.