Sesamlax med linsrisotto
Kvällens middag blev sesamlax med linsrisotto och brysselkål. Laxen var fin lax vi köpt av fiskbilen (egentligen galet dyrt att ge 198 kr per kilo, är inte riktigt värt det). Lax passar perfekt att toppa med honung, citronsaft och Risenta sesamfrön (sedan in i ugnen i ca 10 min på 175 grader, efter det får laxen stå till sig och efterbaka i rumstemperatur). Inspirationen till linsrisotton kommer från Tasteline, men något modifierat recept. Jag böt helt enkelt ut getosten mot parmesanost (enligt principen man tager vad man haver). Brysselkålen dressade vi med citronzest, citronsaft, olivolja och flingsalt. Vi älskar brysselkål här hemma. Köpte hem ett helt kilo idag och kommer köpa mer och ta med till fjällstugan i jul.
Linsrisotto, 4 port
3 dl Risenta röda linser, okokta
2 msk olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
100 gram chèvreost (eller parmesanost)
1 dl matlagningsgrädde (eller ½ dl grädde och ½ dl vatten)
2 kvistar timjan, + 1 kvist till garnering
2 kvistar basilika
Koka upp buljong. Finhacka löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken i olivolja utan att den får färg. Tillsätt linserna och örterna. Slå på vin och nästan all varm buljong. Låt koka på ganska låg värme i cirka 8 minuter tills linserna nästan är mjuka. Sila av buljongen och låt linserna svalna. Ta bort örtkryddorna. Ställ in i kylen om du förbereder dagen innan. Innan serveringen kokar man upp linserna med matlagningsgrädde. Smula ner chèvren och koka någon minut så att risotton blir krämig. Dekorera med en örtkvist
Senaste kommentarer