Sista rycket innan jul

Nästa lördag är det julafton. Tiden går allt för snabbt. Var det inte sommar nyss? Tydligen inte. Lika bra att göra det sista rycket innan jul. I helgen stod baka på agendan. Det blev en omgång saffransbullar, nutellagrottor, korintkakor och wienerchoklad. Eventuellt kommer jag även att koka knäck och göra något mer godis.

Något vi samtliga i familjen absolut inte kan vara utan till jul är mina saffransbullar, korintkakor och wienernougat. Knäck är det jag som inte kan vara utan. Finns inget godare och just att man bara äter det till jul gör det så mycket godare och mer efterlängtat. Nutellagrottorna är ett nytt inslag jag hittade receptet på i bakboken Baka som en stjärna, skriven av vinnaren av Hela Sverige bakar 2016 Shireen Selfelt. Jag gjorde dock en nyttigare variant, mer om det nedan.

Sista rycket innan jul

Godaste saffransbullarna

Pensla med sockervatten för extra saftiga bullar.

Pensla med sockervatten för extra saftiga bullar.

Saffransbullarna gjorde jag en omgång av tidigare, då i knutformat. Knutformat är egentligen godast då fyllningen inte åker ut utan stannar innanför knuten så att säga. På grund av tidsbrist blev det dock vanligt bullformat. Bullarna är dock minst lika goda och vi kunde inte hålla oss ifrån att äta en varsin när de kom ut nygräddade och varma! Jag tycker verkligena att jag har lyckats få fram det bästa receptet där bullarna alltid blir saftiga och smakrika.

Korintkakor är hela släktens favoritkaka.

Korintkakor är hela släktens favoritkaka.

Härlig kontrast mellan sprött och segt.

Härlig kontrast mellan sprött och segt.

Korintkakorna blir det alltid minst två satser av under juletid. Läckra, spröda och oerhört goda mördegskakor som liksom smälter i munnen samtidigt som korinterna ger en härlig seg , smakrik kontrast. Jag förvarar dom alltid i frysen. De är extra goda lite småkalla och får de extra krisp. Hela släktens stora favorit.

Wienernougat som ska svalna.

Wienernougat som ska svalna.

Färdiga bitar redo att njutas!

Färdiga bitar redo att njutas!

Mattias säger själv att han inte är förtjust i godis. Men en godissort inte ens Mattias kan hålla sig borta från är wienernougat. Mörk choklad, fin nougat och krispig mandel bildar en oemotsåndlig kombination. Har ni ännu inte gjort julgodiset så kan jag starkt rekommendera att ni gör wienernougat.

Dags att baka nutellagrottor. Bara tre ingredienser.

Dags att baka nutellagrottor. Bara tre ingredienser.

Nutellagrottorna läggs på bakplåtspapper och sedan skjuts in i ugnen.

Nutellagrottorna läggs på bakplåtspapper och sedan skjuts in i ugnen.

Låt svalna ordentligt innan nutellan läggs på.

Låt svalna ordentligt innan nutellan läggs på.

Klicka på nutellan och ställ sedan in i kyl eller frys för bästa resultat.

Klicka på nutellan och ställ sedan in i kyl eller frys för bästa resultat.

En nyttigare version av ballerinakaka.

En nyttigare version av ballerinakaka.

Nutellagrottorna gjorde jag på en ny, nyttig hasselnötskräm jag läst om och köpte hem från affären (fanns på Ica Maxi), Barebells Hazelnut Cream. Det är en hasselnötskräm med högt proteininnehåll. Den innehåller 22% protein och har inget tillsatt socker. Den var tre gånger så dyr som vanlig nutella men kul med ett nyttigare inslag till julfikat. Enkel att baka också. Bara tre ingredienser. Ägg, mjöl och nutella. Enda nackdelen är att det blir så få av en enkel sats. Bara 15 stycken men å andra sidan kan man ju baka dubbel sats. Vi smakade när de hade svalnat ordentligt. Även här fick de stå till sig i frysen. Riktigt goda. Inte alls söta och sliskiga som många adra småkakor. Rekommenderas!

Nutellagrottor, 15 st

180 g + 50 g nutella
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda 180 g nutella med ägget i en bunke och rör ihop till en smidig smet med en slickepot. TIllsätt mjölet och rör ihop tills smeten precis går ihop. Forma smeten till 15 bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett hål i smeten på varje boll med ett finger. Grädda nutellagrottorna mitt i ugnen i 8-10 minuter tills ytan känns hård när du knackar på den. Låt svalna på galler. Spritsa eller klicka med sked ut 50 g nutella i hålen, servera och njut.

Wienernougat, ca 25 st

250 g nougat
125 g choklad av valfri sort
100 g flagad mandel

Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna. Gör i ordning ett vattenbad och smält chokladen och nougaten och rör till en jämn smet. Häll ned den rostade mandeln och rör om. Lägg bakplåtspapper i en bytta/långpanna och häll ned smeten. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp. Skär i bitar, ät och njut!!!

Korintkakor

200 gram smör
150 gram råsocker
100 gram korinter
250 gram vetemjöl
3 tsk bakpulver

Blanda smör och socker väl. Rör sedan ned korinterna. Rör ned bakpulver och mjöl, knåda ihop till en deg. Dela degen i två delar. Rulla vardera degbit till cirka 5 cm tjocka rullar. Skär dem i skivor. Placera kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck till varje kaka med en gaffel för att få fint mönster. Grädda dem på 200 grader i mitten av ugnen i cirka 8 minuter, eller tills kakorna fått färg.

Saftiga saffransbullar, 20 st

50 g jäst
5 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör
2 påsar saffran (1 g)
1,5 dl strösocker
0,75 tsk salt
13–15 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumstempererat smör
100 g mandelmassa
0,5 dl florsocker

Pensling:
1 dl vatten
1 dl socker
1 ägg
pärlsocker

Ljumma mjölken till 35-37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Mortla saffran med lite av sockret. Blanda i saffran, resten av sockret, rumsvarmt smör, salt och vetemjöl i degvätskan. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Blanda smör, mandelmassa och florsocker i en bunke. Rör till en jämn massa.

Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Vik degen dubbel, kortsida till kortsida. Skär 40 stycken centimeterstora strimlor av degen. Rulla ihop två stycken strimlor till ett nystan. Börja med en, och ta sedan nästa och tvinna runt den första.

Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Koka socker och vatten till en sockerlag. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10-12 minuter tills de fått en fin gyllene färg. När du tar ut de gräddade bullarna kan du pensla dem med lite sockerlag för att behålla saftigheten i dem.

Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *