Skrota kokboken?

Använder ni era kokböcker väl eller står de och samlar damm i en gammal bokhylla?

Jag köper fortfarande en hel del kokböcker. Jag brukar som regel läsa igenom böckerna, sitter och dregglar över alla vackra bilder och fantastiska recept, lägger bort kokboken och glömmer helt enkelt bort vad jag hittat för receptet och vart någonstans. Sedan står de mest och samlar damm.

Är det ett recept jag är ute efter använder jag oftast nätet, antingen min egen blogg eller googlar på det jag är ute efter. Någon enstaka gång, typ aldrig, plockar jag fram någon av alla kokböcker, bläddrar igenom den igen och MARKERAR recept jag borde (ska?!) laga till.

Kvällens middagsrecept kommer faktiskt ursprungligen från en av de kokböcker jag har hemma, nämligen  “Klaras GI-mat för familjen”. Vid det här laget har just denna kokbok fått ett antal år på nacken. Inget fel med det såklart! Nu har jag lagat till denna rätt flera gånger och glömmer jag bort ingredienserna kollar jag upp dom på min blogg. Ligger under kategorin vardagsfavoriter.

Receptet är tomatgratinerad kassler. Kan serveras med tex risoni som i ursprungsreceptet men fungerar lika bra till ris, pasta eller ugnsbakade grönsaker. Ikväll blev det ris och självklart grönsaker på sidan om.

Tomatgratinerad kassler med risoni, 4 port

400 g kassler
2 dl havregrädde
1 dl tomatpuré
1 dl riven ost
Salt och peppar

4 port risoni
Gröna bönor
1 citron
2 msk olivolja

Skär kasslern i tunna skivor och lägg i en ugnssäker form. Blanda havregrädden med tomatpurén, salt och peppar och häll över kasslern. Strö över riven ost. Gratinera i ugn 225 grader i 15 minuter.

Koka risonin i en kastrull och de gröna bönorna i en annan. Pressa saften ut citronen och häll i en skål. Blanda ner olivolja och lite salt och peppar. Häll i den kokta risonin i citronoljan och servera tillsammans med kasslern och bönorna.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Kokböckerna brukar tyvärr oftast stå och samla damm hemma hos oss…

    Vill tipsa om tävlingen jag har inne hos mig där du kan vinna presentkort på 500 kr/200 kr hos Panduro Hobby.

    http://amyspieceofcake.blogspot.se/2012/10/tavla-om-presentkort.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *