Släktkalas med pajer och tårta
I lördags fyllde Filippa 11 år. Det firades självklart med tårta och en god middag. På söndagen var det dags för det traditionella släktkalaset då vi som vanligt bjuder på lunch, fika och god dryck. I år blev vi ungefär 20 personer och det gäller att laga mat som alla gillar och som inte kräver passning under lunchen/måltiden. Paj är ett säkert kort. Man kan göra flera olika sorter så att det alltid finns någon som alla tycker om, de går bra att förbereda och kan bara ställas fram. I år bjöd jag på ost- och skinkpaj, köttfärspaj och kycklingpaj (tyvärr blev de lite mörka på toppen då de gick från blekfisar till brunisar på två röda men goda var de ändå). Jag hade även gjort en fetaostpaj som backup ifall maten inte skulle räcka (den behövde aldrig sättas fram vilket innebär att vi har mat till en middag i veckan – perfekt). Till detta köpt nybakad baguette, Vilmas knäckesticks, smör och ost och en fräsch sallad.
Till fika hade jag köpt en 15-bitars gräddtårta med frukt och bär och gjorde även en hemgjord, klassisk gräddtårta toppad med kiwi och passionsfrukt. Jag hade också några kaksorter. Två hembakade – dels supernyttiga Chocolate chip bean cookies, dels en ny sorts kolakakor , havrekolakakor, som är tusen gånger godare än de traditionella kolakakorna. Dessa bara MÅSTE ni baka – bästa kakorna EVER! Receptet hittar ni nedan. Jag bjöd också på en förpackning cantuccini som är krispiga mandelkakor från Sorelle Nurzia. Så spröda och delikata! Ska man äta riktigt fina cantuccini är det dessa ni ska köpa, finns hos Beriksson!
Vi hade enorm tur med vädret! Strålande sol och runt 20 grader mest hela dagen. Underbart!
Havrekolakakor, ca 30 st
Ugn: 200 grader
Plåt med bakpapper
Kör följande i mixern till en deg:
100 g kylskåpskallt smör i grova bitar
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
Forma degen till två korvar som är lika långa som plåten. Det gör inget om degkorvarna är ojämna och buckliga. Lägg båda korvarna på plåten. Grädda i 12 min. Korvarna flyter ut under gräddningen. De ska vara lite brända mot kanten och ljusa i mitten.
Skär i strimlor när de fortfarande är varma. Låt svalna. Förvara torrt.
Det går bra att frysa degen eller förvara i kylskåp ett par dagar.
Min äldsta blir 9 om en månad. Kan inte förstå hur snabbt tiden går ;).