Smart mat för en frisk kropp och hjärna

Smart mat för en frisk kropp och hjärna

Smart mat för en frisk kropp och hjärna

I morse var jag på en mycket god och megaintressant pressfrukost med Bokförlaget Semic som tidigare i somras släppte boken Smart mat för en frisk kropp och hjärna. En bok som vänder sig till dig som är nyfiken på och vill veta mer om hur en växtbaserad kosthållning påverkar hälsan. Boken är skriven av läkaren Veronica Hedberg och hälsojournalisten Susanne Hovenäs. Fler och fler studier pekar åt faktum att välja bort köttet har positiva effekter både på hälsan och klimatet.

Författarna och förläggaren på Bokförlaget Semic hälsar välkomna!

Författarna och förläggaren på Bokförlaget Semic hälsar välkomna!

Veronica höll en föreläsning för oss om hur vi ska äta för att leva längre och hålla oss friskare samtidigt som vi fick äta och njuta av en fantastisk vegansk frukost. Boken Smart mat för en frisk kropp och hjärna följer samma upplägg. I första delen får vi ta del av den senaste forskningen i ämnet, läsa om hur mycket näring man behöver per dag och få koll på vilka råvaror man kan välja. I bokens andra del får vi enkla kom-igång helt växtbaserade recept med få ingredienser. De utgår från The Power Plate, en växtbaserad kostcirkel med livsmedel som är bra för kropp och knopp. Receptet till banankakan vi fick njuta av hittar vi i boken. Rekommenderas varmt!

Veronica Hedberg berättar om forskningen kring hur vi ska äta för att må bättre och bli smartare.

Veronica Hedberg berättar om forskningen kring hur vi ska äta för att må bättre och bli smartare.

Vilka är de enligt forskningen de främsta hälsovinsterna med en växtbaserad kost? Jo, det minskar risken att insjukna i hjärtkärlsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Högt intag av frukt, grönsaker och fibrer, som bara finns i växter, har också visats minska risken för vissa cancerformer. Och studier visar att de som äter växtbaserat i större utsträckning är normalviktiga, löper mindre risk att drabbas av typ 2 diabetes och lever längre.

Susanne Hovenäs berättar om receptdelen i boken.

Susanne Hovenäs berättar om receptdelen i boken.

Det här är verkligen en bok jag kan rekommendera. Intressanta forskningsresultat förmedlade på ett begripligt sätt med ett språk som vi alla förstår. Trevliga recept utan krusiduller som passar vilken Svensson-familj som helst. Jag som är novis hade dock velat haft många fler recept. Vi får hoppas på en Smart mat 2.0 inom ett par år. En bok för de/oss som förstått grejen och vill gå vidare med mer kunskap och fler recept.

Författarna gratuleras med blommor för sin fina bok!

Författarna gratuleras med blommor för sin fina bok!

Som kuriosa kan jag berätta att jag tidigare samma morgon lyssnat på podden med Johannes Cullberg Vägen mot paradiset (som jag varmt rekommenderar) och senaste avsnittet där han intervjuar Andreas ”Diet Doctor” Eenfeldt. För att komma tillrätta med samma problem rekommenderar Andreas LCHF och Keto! En kost där veganer egentligen inte har mycket att hämta. Vem har rätt och vem har fel? Det får vidare forskning visa.

Det bjöds på en fantastiskt god och fräsch vegansk frukost!

Det bjöds på en fantastiskt god och fräsch vegansk frukost!

Hälsofralla med hummus, groddar och paprika!

Hälsofralla med hummus, groddar och paprika!

Mias banankaka - sååå god!

Mias banankaka – sååå god!

Bästa starten på dagen!

Bästa starten på dagen!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *