Saffransdoftande sötpotatissoppa i Crock Pot
Tro det eller ej men våren och värmen är på väg. Med tanke på att det fortfarande snöar i stora delar av vårt avlånga land verkar det som en utopi, men håll ut! Under tiden får vi passa på att hålla oss varma med goda grytor och soppor. Varför inte en saffransdoftande sötpotatissoppa i Crock Pot?!
Soppa borde jag laga oftare. Det är enkel, billig, lättlagad och mättande mat som passar perfekt både till vardag och fest. De flesta soppor jag lagar är vegetariska men självklart kan man lägga i eller toppa med tex kyckling, kött eller fisk av olika slag. Några av mina favoriter är Majssoppa med kokos och chili, Fisksoppa med räkor, Linssoppa och inte minst Ärtsoppa, Dagens sötpotatissoppa tycker jag absolut ni måste testa. Jättegod men man bör gilla saffran för att bli lika förtjust som jag. Förutom den goda smaken älskar jag soppans krämigheten och att den är så himla nyttig och mejerifri. Gillar man inte saffran kan den utan problem uteslutas. Den övriga kryddningen räcker gott och väl för en välsmakande soppa!
Toppa soppan med gräddfil och kryddgrönt. Servera gärna med ett gott bröd till.
Saffransdoftande sötpotatissoppa, 4 port
1 gul lök
4 klyftor vitlök
1 msk färsk ingefära
1 tsk färsk chilipeppar
2 sötpotatisar
250 g morötter
400 g potatis
2 msk olivolja
1 g saffran
1 dl röda linser
1 l vatten
3 msk buljong (jag tog en grönsaksbuljong)
1 tsk honung
salt, peppar
1 apelsin
2 tsk vinäger (vitvinsvinäger)
Tillbehör: Gräddfil, färsk persilja
Skala och grovhacka lök, vitlök och ingefära. Skölj och grovhacka chilin. Skala och tärna sötpotatis, morötter och potatis. Hetta upp oljan Crock Pot-grytan och fräs lök, ingefära, chili och rotfrukter under omrörning utan att det tar färg. Tillsätt saffran och röda linser och fräs runt ytterligare en stund. Tillsätt vatten, buljong, vinäger och honung. Låt gå på låg effekt 4 timmar.
Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och saften från en apelsin. Toppa soppan med gräddfil och hackad persilja.
Senaste kommentarer