Saffransdoftande sötpotatissoppa i Crock Pot

Saffransdoftande sötpotatissoppa i Crock Pot

Saffransdoftande sötpotatissoppa i Crock Pot

Tro det eller ej men våren och värmen är på väg. Med tanke på att det fortfarande snöar i stora delar av vårt avlånga land verkar det som en utopi, men håll ut! Under tiden får vi passa på att hålla oss varma med goda grytor och soppor. Varför inte en saffransdoftande sötpotatissoppa i Crock Pot?!

Fräs alla rotsaker och linser i Crock Pot innan tillagning.

Fräs alla rotsaker och linser i Crock Pot innan tillagning.

Häll i övriga ingredienser och låt gå på låg effekt i fyra timmar.

Häll i övriga ingredienser och låt gå på låg effekt i fyra timmar.

Klart att mixas!

Klart att mixas!

Soppa borde jag laga oftare. Det är enkel, billig, lättlagad och mättande mat som passar perfekt både till vardag och fest. De flesta soppor jag lagar är vegetariska men självklart kan man lägga i eller toppa med tex kyckling, kött eller fisk av olika slag. Några av mina favoriter är Majssoppa med kokos och chili, Fisksoppa med räkor, Linssoppa och inte minst Ärtsoppa, Dagens sötpotatissoppa tycker jag absolut ni måste testa. Jättegod men man bör gilla saffran för att bli lika förtjust som jag. Förutom den goda smaken älskar jag soppans krämigheten och att den är så himla nyttig och mejerifri. Gillar man inte saffran kan den utan problem uteslutas. Den övriga kryddningen räcker gott och väl för en välsmakande soppa!

Toppa soppan med gräddfil och kryddgrönt. Servera gärna med ett gott bröd till.

Saffransdoftande sötpotatissoppa.

Saffransdoftande sötpotatissoppa.

Saffransdoftande sötpotatissoppa, 4 port

1 gul lök
4 klyftor vitlök
1 msk färsk ingefära
1 tsk färsk chilipeppar
2 sötpotatisar
250 g morötter
400 g potatis
2 msk olivolja
1 g saffran
1 dl röda linser
1 l vatten
3 msk buljong (jag tog en grönsaksbuljong)
1 tsk honung
salt, peppar
1 apelsin
2 tsk vinäger (vitvinsvinäger)

Tillbehör: Gräddfil, färsk persilja

Skala och grovhacka lök, vitlök och ingefära. Skölj och grovhacka chilin. Skala och tärna sötpotatis, morötter och potatis. Hetta upp oljan Crock Pot-grytan och fräs lök, ingefära, chili och rotfrukter under omrörning utan att det tar färg. Tillsätt saffran och röda linser och fräs runt ytterligare en stund. Tillsätt vatten, buljong, vinäger och honung. Låt gå på låg effekt 4 timmar.

Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och saften från en apelsin. Toppa soppan med gräddfil och hackad persilja.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *