Nyttig rotfruktspaj med fetaost och svarta bönor
Hösten är mer eller mindre här, även om sommaren gjorde en tillfällig comeback i veckan. Det är med blandade känslor jag går den nya årstiden till mötes. Jag älskar sommaren med dess ljus och värme men hösten kan vara charmig den med. I matväg är höst lika med billiga, smakrika och goda rotfrukter. Vad passar då inte bättre än att inleda med en nyttig rotfruktspaj med fetaost och svarta bönor. Receptinspiration har jag fått från Matsåklart men jag har anpassat receptet efter egen smak, tycke och vad som fanns hemma i kylen.
Den här pajen andas verkligen höst. Rotfrukternas naturligt söta smak passar väldigt bra tillsammans med fetaostens strävhet och sälta. De svarta bönorna ger pajen ytterligare en smakdimension.
Vad gäller pajdegen tycker jag det passar extra bra med en grövre, nyttigare version. Jag utgick från mitt recept på pajdeg med kesella men bytte ut 1 dl vetemjöl med 1 dl grahamsmjöl). Det blir både mer matigt och smakrikt.
Det här är en riktig höjdarpaj jag verkligen kan rekommendera!
Rotfruktspaj med fetaost och svarta bönor, 4 port
pajdeg:
3 dl vetemjöl (vi brukar ersätta 1 dl vetemjöl med 1 dl grahamsmjöl)
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda ca 10 minuter.
fyllning:
1 palsternacka
2 morötter
1 gul lök
2 dl svarta bönor
150 g fetaost
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk torkad timjan
salt, peppar
Skala rotfrukterna och skär dem i skivor. Koka dem i lättsaltat vatten några minuter. Häll rotfrukterna i durkslag och låt rinna av. Skala och hacka löken. Vispa ihop ägg, mjölk, timjan, salt och peppar till äggstanningen. Fyll pajskalet med rotfrukter , lök och svarta bönor. Smula över fetaosten. Häll över äggstanningen och grädda i ugnen på 225 grader ca 30 minuter.
Senaste kommentarer