Lompe det norska tunnbrödet

Idag blev det nybakat bröd och kycklingsallad med Mango Raja till lunch. Perfekt när man vill ha en lättare lunch (att man sedan tar om flera gånger ger många pluspoäng)!!

Ni kanske inte har hört talas om Lompe? Lompe är ett norskt tunnbröd som där ofta används som korvbröd. Det är ett bra sätt att ta hand om gamla kokta potatisar som blivit över från någon lunch/middag. Dessutom är det varken bakpulver eller jäst i degen och man bakar det i stekpannan på bara några minuter. Fantastiskt tunt och gott är det också! Det tog några bröd innan jag fick in snitsen men sedan blev resultatet kanonbra! Det måste ni testa!

Lompe, 6 bröd

500 g kokt potatis
1 tsk salt
1,5 dl vetemjöl

Låt potatisen svalna/kallna ordentligt. Skala den kokade potatisen och riv, mosa eller använd en potatispress. Strö över saltet och blanda ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en fast deg. Tänk på att mjölåtgången varierar mellan olika potatissorter. Har man för mycket mjöl blir de lätt för tunga och inte lika tunna och goda.

Dela upp degen i 6 delar. Kavla ut varje del till en rund, tunn kaka. Ha rikligt med mjöl under så att de inte fastnar.

Grädda i het stekpanna utan smör cirka två minuter på varje sida.

Låt svalna under duk. Ät som de är med smör, vira runt en kokt korv eller fyll och använd som wrap.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Erica skriver:

    Oj, det ser riktigt gott ut! 🙂 Det ska jag testa någon gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *