Stora grytan åkte fram
Igår åkte största grytan fram. Inte för att jag egentligen behövde en så stor gryta men det kändes bra att den också kommer till användning. Jag bockade nämligen av ytterligare en punkt på att-göra-inför-jul-listan. Jag gjorde en sats rödkålssallad. Jag övergav mitt väl beprövade recept och testade istället ett som jag hittade på Arlas hemsida. Rödkålssalladen blev mycket god! Inte alls så söt som de färdiga man köper i affären. Mängden socker (i form av svartvinbärsgelé i detta fall) var försvinnande liten. Gav en lagom sötma. Kommer passa utmärkt på julbordet till tex korv och skinka.
Rödkålssallad, 2 burkar
1 rödkålshuvud, ca 1 kg
1 gul lök
2 syrliga äpplen
2 msk smör
5 kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
1 tsk salt
1 msk vinäger
2 msk vinbärsgelé eller honung
Skär kålen i klyftor och skär bort stocken. Strimla kålen. Skala löken och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Fräs kål och lök i omgångar i smör i en gryta eller stor stekpanna. Tillsätt äpple och övriga ingredienser. Koka upp och låt koka på svag värme under lock 40-45 min. Rör om då och då.
Mums vad gott 🙂 kram Diana