Superfood, supermat, rawfood, antioxidanter

Fröer, nötter, frukter och bär har plötsligt börjat benämnas med attributet Super. Det ska syfta på särskilt hälsosamma livsmedel med speciellt högt näringsvärde och massor med vitaminer, mineral och antioxidanter. Vi har tex sådant som chiafrön, vetegräs, gojibär, maca, bipollen, aloe vera, hampafrön, alger, etc. Dessa säljs ofta till skyhöga priser. Jag själv har helt klart gått på/hakat på denna trend.

Mat från Rawfood-truck

Mat från Rawfood-truck

Jag har själv också börjat intressera mig mer och mer för rawfood även om jag inte tagit steget ännu och börjat laga till detta själv så tycker jag det låter spännande och något jag skulle vilja äta mer av. De verkar grönt, gott och hälsosamt! Raw food, eller råkost, är mat som inte upphettas mer än 42 grader. Detta för att behålla så många näringsämnen som möjligt. Syftet med raw food är att äta så naturlig och ren mat som möjligt. Näringen och energin som helt eller delvis förstörs då mat processas eller hettas upp bevaras och gör tydligen stor skillnad för vårt välmående.

Näringsrik och vacker mat.

Näringsrik och vacker mat.

Jag har precis lyssnat på veckans avsnitt av Kropp och Själ i P1. Där pratar de just om supermaten. Håller den vad den lovar? Ett riktigt bra avsnitt som jag verkligen tycker ni ska lyssna på! Lite kortfattat kommer dom fram till att effekterna som utlovas hos all denna dyra supermat inte är vetenskapligt bevisad. Gammal hederlig och betydligt billigare supermat som havregryn, lök, kål, morötter, blåbär, baljväxter etc kan ge samma effekt. Man ska se till att äta färggrant, lite grönt, gult, rött och blått för att se till att få i sig de antioxidanter man behöver. Vad gäller kosttillskott så rekommenderar en av de i programmet medverkande forskarna att vi ska kasta våra multivitaminer och tillskott. De tycks kunna framkalla istället för att skydda mot cancer. Vad gäller rawfood är det ett jättebra sätt att introducera mer grönt i maten och en mer hälsosam livsstil, men man bör komplettera med annan mat för att få i sig framför allt de proteiner våra kroppar behöver.

Otroligt intressant och tankeväckande!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *