Svensk rapsgris
Jag har en känsla av att vi kommer äta en hel del kött hemma den närmaste tiden. Närmare bestämt svensk rapsgris från Scan. Jag hade nämligen den stora turen (skickligheten?!) att vinna en tävling på Facebook hos ”Scan – Vi som älskar svenskt kött”. Man skulle skicka in sitt bästa grillrecept där fläskkött spelar huvudrollen. 15 lådor med bland annat kotlett, karré, revbensspjäll, falukorv och källarrökt bog fanns i potten och jag har alltså vunnit en av dessa.
Grilltipset jag bjöd på var Escalope. Escalope är en fransk köksterm för en tunn skiva kött utan ben. I receptet jag presenterade används utbankad fläskfilé som marineras och sedan grillas.
Escalope på fläskfilé i soja
1 fläskfilé
Sojamarinad:
1 1/2 dl japansk soja
1 tsk färsk och hackad ingefära
1/2 finhackad vitlöksklyfta
2 msk flytande honung
1/2 msk rödvinsvinäger
1/2 msk krossad rosépeppar
Blanda samtliga ingredienser till en marinad. Putsa fläskfilén och skär ett långt snitt på längden. Skär inte igenom. Vik ut köttet och lägg mellan plastfilm. Banka till 1 cm tjocklek. Ta bort plastfilmen och lägg köttet i en form där marinaden hälls över. Marinera köttet i 60 min, gärna längre. Grilla med direkt värme. Grilla köttet till en innertemperatur på ca 68 grader.
Senaste kommentarer