Tänk och agera klimatsmart

Vi är mitt uppe i årets mörkaste månader. Det härliga nu är att man ganska snabbt märker att det faktiskt blir ljusare och ljusare både morgon och eftermiddag, men mörkt är det likväl. Vi kurar gärna ihop oss inomhus. Köper fina lampor och tänder belysning både inomhus och utomhus, njuter av levande ljus och brasor.

Under dessa månader förbrukar vi mycket el. Under julen går det som regel åt som mest. Det är också en tid när elen brukar vara dyr. Som elkonsument finns det dock flera saker man kan tänka på för att spara energi och samtidigt göra en insats för miljön. Nedan följer tre exempel på vad man enkelt kan göra.

LED-belysning i matsalsfönstretByt ut din gamla belysning. Det har skett en stor teknikutveckling inom LED-belysning. Det finns till och med dimningsbara LED-lampor som ger stor spridningsvinkel med bibehållen belysning utan för bländande sken. De nya LED-modellerna drar upp till 90 procent mindre el än de gamla. Se till att inte använda konventionella glödlampor varken för inne- eller utomhusbelysning. De är dessutom förbjudna sedan 1 september 2012. Man kan lätta räkna ut hos Lysman hur mycket man tjänar på att byta till LED.

Byt ut de konventionella glödlamporna mot LED och spara på så sätt pengar och miljöTina maten i kylskåpet för att dra nytta av energin som gått åt vid infrysningen. Se också över temperaturen i kyl och frys. Kylen ska hålla +5 grader och frysen -18 grader. Varje extra grad ökar energiförbrukningen med 5 procent. Se till att frosta av frysen regelbundet.

Sänk inomhustemperaturen någon grad och klä dig därefter. Varma sockar och sköna, gosiga filtar går hem hos de flesta av oss.

Har du några tips du kan dela med dig av?

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *