Tinas grymma recept
Som jag skrev om igår hade jag i onsdag förmånen att få laga underbar trerätters middag tillsammans med Tefal och Tina Nordström. Och vilken trerätters alltså – to die for varenda rätt. Maten var inte bara fantastiskt god och vacker utan mycket lättlagad också! Pluspoäng på det!
Nu har jag äntligen fått tag i recepten och självklart vill jag dela med mig av dessa till er. Perfekt till helgens middagsbjudning eller finmiddag på tu man hand?!
Snabb ostfondue med parmesanbröd, 4 portioner
Ostfondue:
En Vacherin Mont d’Or eller liknande krämig ost exemempelvis Brie (ca 500 g)
1 vitlöksklyfta
3/4 dl torrt vitt vin
parmesanbröd till servering
Parmesanbröd:
1 gott surdegsbröd
75 g smör
2 tsk dijonsenap
50 g parmesanost
Värm ugnen till 200 grader. Skala vitlöken och skiva den tunt. Gör snitt i osten och stick ner vitlöksskivorna. Skeda över vitt vin så att det rinner ner i snitten. Sätt in osten i ugnen i en träask och baka den i 15–20 minuter. Ta ut och ät osten varm tillsammans med parmesanbröd i brytbitar som du doppar i osten – som en snabb fondue helt enkelt.
Parmesanbröd:
Värm ugnen till 220 grader. Skär brödet i tjocka avlånga bitar och lägg i en skål. Smält smöret och blanda i senapen. Häll det över brödet och vänd runt ordentligt. Lägg brödet på ett galler med en plåt under och rosta det gyllenbrunt.
Senapspanerade lammkotletter med varma druvor och oliver, 4 port
4 lammkotletter med ben
1 msk dijonsenap
2 ägg
2 dl pankomjöl
salt, peppar
Olivsallad:
1 dl kalamataoliver med kärna
2 dl gröna druvor utan kärna
rivet skal och saft från 1/2 citron
1 skalad vitlöksklyfta
1 bananschalottenlök, tunt skivad
1 dl olivolja
färsk timjan
Salta och peppra köttet, bred på senapen och vänd det sedan i uppvispat ägg och pankomjöl. Lägg det lätt panerade köttet åt sidan. Stek kotletterna i smör och olja, ett par minuter på varje sida. Ha ordentlig värme på spisen, köttet ska bli krispigt och gyllenbrunt. Lägg upp på tallrik och avsluta med att plocka över lite extra timjan. Servera lammet med olivsalladen och saltkokt potatis.
Olivsallad:
Skiva vitlöken så tunt du kan, ta hjälp av en potatisskalare. Lägg alla ingredienserna i en kastrull, sätt på lock och låt koka upp. Låt sjuda i 5 minuter utan lock och ställ åt sidan.
Pannkaka med hemgjord nutella, 4 port
Pannkaka
3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 krm bakpulver
1/4 tsk salt
25 gr brynt smör
Vispa ihop mjöl med äggen och bakpulver , tillsätt mjölken, salt och det brynta smöret. Låt gärna stå 10 minuter och svälla innan gräddning. Grädda pannkakorna i en stekpanna på medelhög värme, servera med hasselnötsnutella
Hemgjord Nutella
1,5 dl rostade hasselnötter, skalade
2 dl kondenserad sötad mjölk
100 gr finhackad mörk choklad
3 msk honung
Mixa allt i en matberedare tills du fått en slät nutella konsistens. Häll upp i burk med lock. Förvara i kyl .
Senaste kommentarer