Hembakat tunnbröd i pizzaugn

Jag sätter degen för att kunna göra hembakat tunnbröd i pizzaugn
Jag sätter degen för att kunna göra hembakat tunnbröd i pizzaugn
Inköp av mjölsop
Inköp av mjölsop

Mjukt tunnbröd är för oss ett måste till jul! Nu var det fyra år sedan vi gjorde hembakat tunnbröd enligt familjens släktrecept som har använts i generationer. På tok för länge sedan, men det finns skäl till att det inte blivit av som axelskador, tidsbrist etc. När vi har bakat har vi hyrt en bakstuga i Östersund som är utrustad med alla verktyg som behövs samt en elektrisk bakugn och dessutom haft Mattias mamma, själva navet i tunnbrödbakningen (hon har varit den som haft full koll på deg och upptag), vid vår sida.

Nu tänkte vi testa att baka hemma hos oss och använda vår pizzaugn, en Ooni 16, att grädda brödet i, och utan Mattias mamma (och pappa för den delen som också har bakat i generationer) som ju bor i Östersund och vi i Stockholm.

Degen ska jäsa till dubbel storlek ungefär
Degen ska jäsa till dubbel storlek ungefär

Självklart använde vi samma recept. Vi fick köpa hem en kruskavel, det är en nödvändighet när man bakar mjukt tunnbröd, och en spatel som man lyfter brödet med. Pizzaspade, vanliga kavlar och mjölsop fanns hemma sedan tidigare. En till mjölsop inhandlades dock, man kan aldrig få för många sopkvastar, eller?!

Baka baka baka
Baka baka baka
Upp på pizzaspaden
Upp på pizzaspaden

Eftersom det var fyra år sedan vi bakade kom vi inte ihåg alla detaljer. Vi fick utgå från receptet och improvisera lite här och där. Självklart också anpassa oss till att vi nu jobbade med en mindre och annorlunda ugn. Kan tänka mig att temperaturen i ugnen höll nånstans 375-400 grader. 

Brödet gräddas i pizzaugnen Ooni 16
Brödet gräddas i pizzaugnen Ooni 16

Det blev några små missöden här och där, som översvämning på köksgolvet, samt ett extremt mjöligt hem att fixa till. Men bakresultatet blev helt fantastiskt bra! Riktigt, riktigt gott och en helt annan femma än det tunnbröd som går att köpa i affär, åtminstone här i Stockholmstrakten.

Färdigt resultat! Nu ska vi njuta av det goda tunnbrödet!
Färdigt resultat! Nu ska vi njuta av det goda tunnbrödet!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *