Hembakat tunnbröd i pizzaugn
Mjukt tunnbröd är för oss ett måste till jul! Nu var det fyra år sedan vi gjorde hembakat tunnbröd enligt familjens släktrecept som har använts i generationer. På tok för länge sedan, men det finns skäl till att det inte blivit av som axelskador, tidsbrist etc. När vi har bakat har vi hyrt en bakstuga i Östersund som är utrustad med alla verktyg som behövs samt en elektrisk bakugn och dessutom haft Mattias mamma, själva navet i tunnbrödbakningen (hon har varit den som haft full koll på deg och upptag), vid vår sida.
Nu tänkte vi testa att baka hemma hos oss och använda vår pizzaugn, en Ooni 16, att grädda brödet i, och utan Mattias mamma (och pappa för den delen som också har bakat i generationer) som ju bor i Östersund och vi i Stockholm.
Självklart använde vi samma recept. Vi fick köpa hem en kruskavel, det är en nödvändighet när man bakar mjukt tunnbröd, och en spatel som man lyfter brödet med. Pizzaspade, vanliga kavlar och mjölsop fanns hemma sedan tidigare. En till mjölsop inhandlades dock, man kan aldrig få för många sopkvastar, eller?!
Eftersom det var fyra år sedan vi bakade kom vi inte ihåg alla detaljer. Vi fick utgå från receptet och improvisera lite här och där. Självklart också anpassa oss till att vi nu jobbade med en mindre och annorlunda ugn. Kan tänka mig att temperaturen i ugnen höll nånstans 375-400 grader.
Det blev några små missöden här och där, som översvämning på köksgolvet, samt ett extremt mjöligt hem att fixa till. Men bakresultatet blev helt fantastiskt bra! Riktigt, riktigt gott och en helt annan femma än det tunnbröd som går att köpa i affär, åtminstone här i Stockholmstrakten.
Senaste kommentarer