Utbildning på gamla dagar

Att veta vad jag stoppar i munnen har blivit allt viktigare för mig. I möjligaste mån väljer jag ekologiskt eller närodlat om inte priserna helt skenat iväg. Att välja svenskt kött känns som en självklarhet. Djuren är friska, får ha kvar sitt naturliga beteende, får gå på sommarbete, etc.

Är det något hela min familj älskar så är det fina, goda och smakrika ostar och charkuterier av olika slag som lufttorkad skinka,tunnskurna köttsorter, korvar och oliver. Barnen (och vi själva) är riktiga gourmander med ofta ganska dyr smak! Vi lägger gärna lite extra pengar på att få en god och välsmakande charktallrik.

Utbildning i charkuterikunskapKunniga lärare och nyfiken och frågvis klassMin kunskap i charkuterier har dock inte varit särskilt stor. Men igår hade jag förmånen att vara inbjuden av Svenskt Kött för att få vara en av de första att gå en utbildning i charkuterikunskap. Det är en fyra timmars-kurs som riktar sig till butiksmedarbetare.

Dagens konsumenter är engagerade, medvetna och pålästa. De vill veta mer och få fakta om charkuterierna, hur de tillverkas och om köttets ursprung. Det kan handla om bäst före-datum och lagar som styr kött- och livsmedelshantering. För att hjälpa dom i köpögonblicket behövs råd, vägledning och inspiration och det är här utbildningen utgör en grund att stå på. Utbildningen har tagits fram av Svenskt kött tillsammans med SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB) och arrangeras i samarbete med matkonsulterna inom Hushållningssällskapet.

Nu kan jag allt om charkuterier!Kursen bjöd på härliga provsmakDet var fyra inspirerande timmar med massa matnyttig information blandat med underbar provsmakning av charkuterier. Med oss hem fick vi kursmaterialet ”Fråga mig om charkuterier”. Jag lärde mig en hel del och nu blir det lättare för mig att välja när jag står vid charkdisken.

Med mig hem fick jag också en kylväska full med prisbelönta charkisar. Det med anledning av att den 31 oktober hölls Chark-SM 2014. Över 750 charkuterier tävlade i 16 olika produktklasser. Resultatet av tävligen visade att såväl små företag som storskalig produktion kan ta fram charkuterier av högsta kvalitet. I stort sett i alla kategorier är de svenska mästarprodukterna märkta med ursprungsmärkningen Svenskt Kött.

Vinnare i Chark-SMDe utvalda vinnarna i Chark-SM jag fick hem var:

Det här ska bli gott!Falurkorv Scan Jägarfalukorv, Julskinka Scan Julskinka av rapsgris, Smal småkorv Knackegrill från Gudruns, Tjock småkorv Snickarkorv från Hemgården, Traditionella charkprodukter Blodpudding från Värmlands Chark, Isterband Isterband från Värmlands Chark, Rökt påläggskorv Lökkorv från Korvpojkarna, Ekologiska produkter Ekologisk Wienerkorv från MälarChark.

Vissa fick vi provsmaka redan under utbildningen men självklart kommer jag även recensera dessa här på bloggen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Annika skriver:

    Det lät spännande. Dela gärna några tips om vad man bör tänka på när man handlar 🙂 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *