Utbildning på gamla dagar
Att veta vad jag stoppar i munnen har blivit allt viktigare för mig. I möjligaste mån väljer jag ekologiskt eller närodlat om inte priserna helt skenat iväg. Att välja svenskt kött känns som en självklarhet. Djuren är friska, får ha kvar sitt naturliga beteende, får gå på sommarbete, etc.
Är det något hela min familj älskar så är det fina, goda och smakrika ostar och charkuterier av olika slag som lufttorkad skinka,tunnskurna köttsorter, korvar och oliver. Barnen (och vi själva) är riktiga gourmander med ofta ganska dyr smak! Vi lägger gärna lite extra pengar på att få en god och välsmakande charktallrik.
Min kunskap i charkuterier har dock inte varit särskilt stor. Men igår hade jag förmånen att vara inbjuden av Svenskt Kött för att få vara en av de första att gå en utbildning i charkuterikunskap. Det är en fyra timmars-kurs som riktar sig till butiksmedarbetare.
Dagens konsumenter är engagerade, medvetna och pålästa. De vill veta mer och få fakta om charkuterierna, hur de tillverkas och om köttets ursprung. Det kan handla om bäst före-datum och lagar som styr kött- och livsmedelshantering. För att hjälpa dom i köpögonblicket behövs råd, vägledning och inspiration och det är här utbildningen utgör en grund att stå på. Utbildningen har tagits fram av Svenskt kött tillsammans med SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB) och arrangeras i samarbete med matkonsulterna inom Hushållningssällskapet.
Det var fyra inspirerande timmar med massa matnyttig information blandat med underbar provsmakning av charkuterier. Med oss hem fick vi kursmaterialet ”Fråga mig om charkuterier”. Jag lärde mig en hel del och nu blir det lättare för mig att välja när jag står vid charkdisken.
Med mig hem fick jag också en kylväska full med prisbelönta charkisar. Det med anledning av att den 31 oktober hölls Chark-SM 2014. Över 750 charkuterier tävlade i 16 olika produktklasser. Resultatet av tävligen visade att såväl små företag som storskalig produktion kan ta fram charkuterier av högsta kvalitet. I stort sett i alla kategorier är de svenska mästarprodukterna märkta med ursprungsmärkningen Svenskt Kött.
De utvalda vinnarna i Chark-SM jag fick hem var:
Falurkorv Scan Jägarfalukorv, Julskinka Scan Julskinka av rapsgris, Smal småkorv Knackegrill från Gudruns, Tjock småkorv Snickarkorv från Hemgården, Traditionella charkprodukter Blodpudding från Värmlands Chark, Isterband Isterband från Värmlands Chark, Rökt påläggskorv Lökkorv från Korvpojkarna, Ekologiska produkter Ekologisk Wienerkorv från MälarChark.
Vissa fick vi provsmaka redan under utbildningen men självklart kommer jag även recensera dessa här på bloggen.
Det lät spännande. Dela gärna några tips om vad man bör tänka på när man handlar 🙂 Kram