Hälsosamt ätande

Dagligen översköljs vi av diverse råd om hur vi på enklaste och kortaste tid blir smalare, vackrare och lyckligare. Då fokuserar man på vad man äter, men har du någon gång istället funderat på hur och varför du äter?

Malin Nylén och Elin Borg - två inspirationskällorIdag var jag på en intressant föreläsning (inbjuden av Malin Nylén – grundare till The Baby Network, mötesplatsen för kvinnor med spring i benen) om metodiken Mindful Eating. Det är en metodik som hjälper till att bryta negativa mönster och ge verktyg för att bygga ett hälsosamt ätande. Detta genom mindfulnessövningar och KBT. Vi ska ta kontroll över våra tankar och skaffa oss ett medvetet ätande. Ett medvetet ätande som hjälper till att välja bort oönskat ätande, både småätande, för litet ätande och överätande, men också att vara mer närvarande när man äter och verkligen njuta av den mat man faktiskt väljer att äta.

Elin Borg - författare till boken Mindful EatingDen som höll föreläsningen var Elin Borg, socionom, lic kostrådgivare och mindfulnessinstruktör. Hon har gett ut boken Mindful eating som innehåller guidade övningar samt material som hjälper till att utveckla medvetenheten kring förhållandet till mat.

Ta kontroll över ditt ätande!Vi äter av fyra anledning. Hunger, Ätande av vana, Socialt ätande och Kompensatoriskt ätande. Med mindful eating ska vi lära oss att förstå vårt ätbeteende och förändra det i den riktning som man vill. Man ska stanna upp och tänka efter varför man äter vid varje tillfälle som man stoppar något i munnen. Det finns inget rätt eller fel, men man skaffar sig en medvetenhet och sedan är det upp till var och en att avgöra om man vill fortsätta på samma sätt eller om man vill förändra sitt ätande på ett sätt man själv önskar.

Mindful eating av Elin BorgDet här låter spännande och jag ska dyka ner i boken Mindful eating som vi fick hem. Kanske har jag också något jag vill förändra i just mitt beteende.

Goodiebag från föreläsningen

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Annika skriver:

    Ja visst verkar det spännande. Jag ska börja läsa min bok så fort barnen somnat 🙂 Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.