Världens godaste lasagne
Lasagne är verkligen en fenomenal rätt. En allt-i-ett rätt som bara är att ställa fram och hugga in på. Lasagne går att variera på massor av olika sätt. Med köttfärs, vegetarisk, med lax eller kyckling, tacolasagne, med vanliga lasagneplattor, med glutenfria lasagneplattor, med squash istället för pastaplattor, med bechamelsås eller keso, med eller utan ost, etc etc. Perfekt också att göra en extra stor omgång och frysa in till dagar då tiden inte räcker till. Idag åt vi världens godaste lasagne som jag lagade till igår. Fungerar både till vardags och fest.
Eftersom vi skulle äta lasagnen en vardag ville jag ha en ganska nyttig variant. Det blev en enkel köttfärssås och bechamelsås gjord på lättmjölk. Det som satte pricken över i var de färska lasagneplattorna och att jag använde Västerbottenost som blivit över sedan Västerbottenpajen i midsommar. En fantastiskt krämig, smakrik och alldeles ljuvlig lasagne som hade en strykande åtgång!
Lasagne, 5-6 port
800 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
4 msk tomatpuré
Vatten
Salt, peppar, paprikakrydda
Färska lasagneplattor
2 msk smör
3/4 dl vetemjöl
8 dl lättmjölk
1-2 dl Västerbottenost
Salt och vitpeppar
Bryn köttfärsen. Häll ned hackad lök, pressad vitlök och finrivna morötter och låt fräsa några minuter. Rör ned tomatpuré och vatten. Låt koka ihop minst 20 min, helst längre. Fyll på med vatten under tiden om det behövs. Den ska vara ganska torr sedan när den kokat klart. Krydda.
Gör bechamelsåsen. Smält smör i en kastrull och rör i mjölet. Späd med lite mjölk i taget och vispa till jämn sås. Häll ned 1 dl riven ost. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Smöra en ugnssäker form. Häll ned lite av såsen. Lägg ut ett lager lasagneplattor. Lägg på köttfärs. Häll på lite sås. Lägg ett nytt lager med plattor, köttfärs, sås och plattor. Häll på resten av såsen och 0.5-1 dl riven ost. Gratinera 200 grader i ugn ca 30 min.
Senaste kommentarer