Båttur till Dävensö

Båttur till Dävensö.

Båttur till Dävensö.

Sedan två veckor tillbaka är jag och familjen lyckliga ägare av en Albin 25 från 1977. En båt alltså! Vi har hunnit med att åka ett par kortare turer. I helgen var det första gången vi stannade borta över natten. På båten har vi sovplatser för 4-5 personer. Det blev en båttur till Dävensö.

Framme på Dävensö.

Framme på Dävensö.

Dävensö är en ö i Östra Mälaren i Upplands-Bro kommun mellan Norra Björkfjärden och Brofjärden i Uppland i Stockholms län. Den har en yta på 3,92 kvadratkilometer. Ön saknar idag fast förbindelse med fastlandet. Dävensö ägs idag privat av fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.

En lugn, fin vik.

En lugn, fin vik.

Vi åkte iväg efter lunch på lördagen. Det var bara jag, Mattias och Filippa. Gus var på fotbollsläger. Vädret var helt okej. Cirka 20 grader och växlande molnighet. En mycket vacker tur som tog  oss ca 1,5 timme. Dävensö är en sk naturhamn, dvs det finns inga gästplatser, toaletter, duschar eller affärer. Man lägger helt enkelt till vid en klippa eller obebodd strand.

Filippa är ingen badkruka som jag!

Filippa är ingen badkruka som jag!

I vårt fall hittade vi en riktigt mysig klipphäll i en avskild vik. Vi hade sådan tur att vara helt ensamma där. Det var första gången vi ankrade vid en klipphäll. Det gick väldigt bra även om vi gjorde en del nybörjarfel.

Chips, ostbågar och drinkar på däck!

Chips, ostbågar och drinkar på däck!

I väntan på att grillen ska bli klar att användas.

I väntan på att grillen ska bli klar att användas.

Väl framme passade vi på att bada och njuta av de vackra omgivningarna. Lite senare tände vi upp grillen inför kvällens middag. Medan vi väntade på att grillen skulle bli klar festade vi på tilltugg och drinkar på däck. På grillen la vi sedan knyten med förkokt färskpotatis, smör och dill samt entrecote och vitlöksbröd.

Maten äts ombord på båten.

Maten äts ombord på båten.

Den här middagen alltså! Tallrikarna var för små  eller så var jag för stor i maten- fick ta om ett par gånger!

Den här middagen alltså! Tallrikarna var för små eller så var jag för stor i maten- fick ta om ett par gånger!

Vilken middag! Makalöst gott kött, underbar potatis, såser, sallad och rött vin. En matorgasm utan dess like! Att äta den på båten i dessa omgivningar förhöjde dessutom upplevelsen.

Frödinges små portionsdesserter

Frödinges små portionsdesserter

Magisk solnedgång.

Magisk solnedgång.

Bedårande vackert!

Bedårande vackert!

Till efterrätt åt vi Frödinges små portionsdesserter. Desserterna är frysta och finns i tre lika smaker – Chocolate Crunch, Cheesecake Fusion och Toffee Crumble. Jag och Mattias åt Chocolate Crunch och Filippa fick Cheesecake Fusion. Supergoda! De kommer jag garanterat köpa fler gånger. Smidigt och lyxigt! Spana in solnedgången som ackompanjerade desserten. WOW säger jag bara!

Här sover jag och Mattias.

Här sover jag och Mattias.

Vi sov riktigt bra på natten. Det var ganska lugnt på vattnet även om vi alla vaknade till vid ett tillfälle då det gungade till rejält. Kluckandet från vågorna var både sövande och störande beroende på hur vågorna slog.

Jag som inte har ett sånt stort sömnbehov vaknade vid 6-tiden. Solen hade redan gått upp och man såg att en fin och solig dag väntade oss. Jag låg på däck, läste och surfade och väntade på att övriga familjemedlemmar skulle vakna.

Frukost är serverad!

Frukost är serverad!

Enkelt men så gott!

Enkelt men så gott!

När man är till sjöss finns det inget utrymme för extravaganser. Allt hålls så enkelt som möjligt. Trots det fick vi till en fantastisk frukost. Jag och Mattias åt Proteinpudding choklad från Njie och Filippa yoghurtbägare med granola i locket. Till detta tunnbröd med räkost. Mums!

Filippa - dagens hjälte! Jag tappade båtshaken i vattnet och Filippa fick hämta, hehe!

Filippa – dagens hjälte! Jag tappade båtshaken i vattnet och Filippa fick hämta, hehe!

Fria aktiviteter.

Fria aktiviteter.

På förmiddagen putsade och fejade vi på båten, vi badade, läste och tog det lugnt. Efter den klassiska korv med bröd-lunchen och Pågen Kanelgifflar till dessert plockade vi ihop och begav oss av hemåt. Solen sken och turen hem blev något utöver det vanliga!

Korv med bröd-lunch.

Korv med bröd-lunch.

Äppelspånsrökt varmkorv är helt klart favoriten hos oss!

Äppelspånsrökt varmkorv är helt klart favoriten hos oss!

Kanelgifflar - What else?!

Kanelgifflar – What else?!

Det här var en tur som gav oss mersmak. Att köpa båt känns just nu som ett riktigt bra beslut! Minnen för livet har skapats och vi ser fram emot att få fler fina minnen. Det här gör vi om så fort vi kan!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *