Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Höst är lika med älgjaktstider. Jag har en bekant som jagar men det kött de får tilldelat behöver de själva. Jag får snällt gå till affären och handla men det går det med såklart. Älskar älg och vilt. Viltkött är riktigt hälsosamt. Det innehåller mer mineraler än mycket annat kött, särskilt järn och zink. Köttet är dessutom ovanligt vitaminrikt, främst vitamin C och E. Kött från älg och annat vilt har en låg fetthalt men är, liksom fisk, rikt på nyttiga omega 3-fettsyror, dvs fleromättat fett. Miljövänligt och eko och får grönt ljus ur klimatsynpunkt. Hälsofördelarna låter ju fantastiskt men det viktigaste är smaken och den är fantastisk. I veckan lagade jag till världens godaste tjälknöl.

Hela familjens favoritmat!

Hela familjens favoritmat!

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset (genomfruset), och knul är ett norrländskt ord för ”klump”. Tjälknölen blir minst lika god utan tjäle, dvs om den lagas med färskt i stället för fryst kött. Det är kryddningen som gör köttet spännande. Tjälknöl serveras kall i tunna skivor och äts till exempel med en potatisgratäng som tillbehör. Perfekt att servera på buffé eller liknande.

Att tillaga ett kött på låg värme under lång tid gör köttet extremt gott, smakrikt och mört. Den smakrika saltlagen gör också sitt till smaken. Vi gillar rött kött och lät köttet gå till en innertemperatur på 60 grader. Det blev verkligen perfekt!! Men det är såklart en smaksak.

Veckans godaste middag?

Veckans godaste middag?

Idag serverade jag kokt potatis, färdig kantarellsås och lingonsylt till mitt kött. Makalöst gott. Hela familjens favoriträtt!

Jag har en vildsvinsstek i frysen. Tänkte försöka mig på att göra tjälknöl av den nästa vecka. Ska bli spännande att se hur den smakar!

Tjälknöl (Tjälknul), ca 4-6 port

1 kg fryst älgstek eller annat viltkött

Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
7 svartpepparkorn
5 enbär
2 lagerblad

Sätt ugnen på 75°C. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen ca 8 timmar. Kolla innertemperaturen i köttet. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt.

Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och förslut påsen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt. Skär köttet i tunna skivor och servera med mos eller en potatisgratäng till.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *