Fantastisk gårdskyckling med apelsinglaze
I förra veckan blev jag påmind om att julen väntar runt hörnet. Kronfågel bjöd på en magiskt god jullunch där kyckling i olika former såklart stod i fokus. En av mina favoriter var en fantastisk gårdskyckling med apelsinglaze. Saftigt och mör kyckling med massor av smak från glazen och den goda fyllningen. Vi fick med recepten hem och när kyckling stod på menyn i helgen ville jag självklart bjuda familjen på detta.
Fruktfyllningen i kycklingen plockades från den egna trädgården. Okej, plommonet fick jag från en kollega men äpplet plockades i det egna äppelträdet. Det sätter extra guldkant på maten. All fyllning gick inte heller ner i kycklingen. Det som blev ugnsbakades i en separat skål. Inget ska gå till spillo. Glazen var väldigt lätt att röra ihop och gav en fräsch, lite sötsyrlig smak på kycklingen. Väljer man att ta bort skinnet spelar glazen inte särskilt stor roll rent smakmässigt.
Ett hett tips är att använda termometer. Det ger ett perfekt resultat. Sätt termometern vid låret och låt gå tills termometern visar 80 grader.
Fyllningen blir magiskt god! Antingen äter man den som den är eller blandas ner i en matig sallad tex blandat med matvete, quinoa eller liknande.
Den här rätten måste ni verkligen testa! Passar lika bra en varm sommardag som del i en kycklingsallad eller på julbordet.
Hel ugnsstekt Gårdskyckling med apelsinglaze med äpple och plommon, 4 pers
1 hel kyckling ca 1,2 kg
1 rött äpple
2 plommon
1 gul lök
3 msk rapsolja
2 apelsiner (rivet skal och juice)
3 msk farinsocker
2 msk äppelcidervinäger
1 msk sambal oelek
salt och peppar
Krydda hela kycklingen med salt och peppar.
Fyll den därefter med bitar av lök, tärnat äpple och delade plommon. Ugnsrosta på ugnsgaller (med en plåt under) på 175°C i ca 15 min. Sänk sedan värmen till 130°C. Låt kycklingen ugnsteka tills temperaturen vid låret är 80°C. Tiden beräknas på storleken av fågeln men räkna med minst 45 min för 1 kg.
Under tiden kycklingen steker i ugnen så koka en glaze på apelsinjuice, rivet skal, socker och vinäger, smaka av med salt och sambal oelek. Koka ihop så glazen blir lite tjockare i konsistensen. Glasera sedan kycklingen de sista 15 min i ugnen.
Ser hur gott ut som helst!