Vegetarisk spaghetti bolognese

Vegetarisk spaghetti bolognese
Vegetarisk spaghetti bolognese

Köttfärssås och spaghetti är en storfavorit i många hem. Så även hemma hos oss. Men har du testat bolognese i vegetarisk tappning? Byt ut köttet mot linser och krydda med goda kryddor för ett galet gott vego-alternativ! 

Ett vegoalternativ som inte tummar på smaken!
Ett vegoalternativ som inte tummar på smaken!

Här bjuder jag på mitt bästa recept på vegetarisk bolognese. Ett receptet som trots avsaknaden av kött verkligen inte tummar på smaken. Vitlök, morot, rotselleri, en slurk rött vin, lagerblad och timjan bidrar till en härligt mustig smak som påminner om Italien. I den här varianten har jag sista halvtimmen haft ner en burk lätt-creme fraiche paprika chili för extra krämighet och låtit bli att mixa bolognesen för extra tuggmotstånd. Självklart går det bra att skippa burken med creme fraiche och huruvida man vill mixa eller inte är en smaksak. Idag använde jag mig av min Crock Pot, men rätten går lika bra att göra i en gryta eller kastrull på spisen.

Det behövs faktiskt inga vegetariska ersättningsprodukter för att göra vegetarisk mat som påminner om ”vanlig mat”. Linser och bönor funkar ofta finfint. Vegetarisk spaghetti bolognese är en perfekt maträtt för dig som vill börja äta mer vegetariskt. 

Bolognese på svarta linser
Bolognese på svarta linser

Bolognese på svarta linser, 6-8 port

2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
rapsolja
3-4 dl svarta linser, tex belugalinser
kryddor efter smak (timjan, oregano, lagerblad, basilika)
2 burkar krossade tomater (à ca 400 g)
2 tärningar grönsaksbuljong
0,5 dl ketchup
2 dl rödvin
1 msk soja
salt och peppar

Skala och riv lök, vitlök, morot och rotselleri. Fräs i olja i grytan för de Crock Pot-modeller som klarar detta eller stekpanna på spisen tillsammans med linserna. Välj dina favoritkryddor, krama sönder eventuella torkade kryddor i handen och låt dem steka med en kort stund. Smaka av tills du är nöjd. Ställ grytan på tillagningsenheten. Tillsätt tomatkross, buljongtärningar, ketchup, vin och soja. Låt gå på svag värme ca 4.5 timmar eller hög effekt i 2.5 timmar. Tillsätt en burk lätt-creme fraiche paprika chili. Låt gå ytterligare 30 minuter på hög effekt. Mixa eventuellt såsen till önskad konsistens. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Servera till pasta och toppa med riven parmesan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *