Vitlöksbröd

Vitlöksbröd

Vitlöksbröd

Är det något som är gott så är det vitlöksbröd. Vi äter det ofta till en god köttbit. Antingen som en kolhydratskälla, typ kött med en fräsch sallad och bröd eller som gott tillbehör. Det vanliga är att vi köper färdiga vitlöksbaguetter (typ Hattings ni vet) eller så köper vi en färdig vanlig baguette, skär skåror i brödet och fyller med hemgjort vitlökssmör. I helgen bakade jag eget vitlöksbröd. Inte i form av baguette utan breadsticks.

Varma och alldeles underbara vitlöksbröd.

Varma och alldeles underbara vitlöksbröd.

Det är inget revolutionerande recept på något sätt men ändå genialiskt! Helt vanligt recept på källarfranska men istället för att forma degen till runda bullar gör man avlånga stänger som man gräddar i ugnen. När de kommer ut från ugnen penslas de med ett helt fantastiskt vitlökssmör. Helst ska vitlöksbröden ätas lite småvarma, då är de som godast! Vill man ändå frysa in rekommenderar jag att man gör det utan pensling. Vid servering värmer man sedan på bröden några minuter och därefter penslas de med vitlökssmör och avnjuts varma. Hur gott som helst och roligt alternativ till den klassiska vitlöksbaguetten.

Breadsticks med vitlökssmör.

Breadsticks med vitlökssmör.

Vitlöksbröd, 10-12 stycken
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung
1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl

Pensling:
25 g smör
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader. Häll över jästen och lös upp den med degvätskan. Tillsätt honung, salt och vetemjöl vetemjöl. Arbeta till en smidig deg. Täck bunken med en duk. Låt jäsa i ca 30 minuter eller tills den är dubbelt så stor.

När degen jäst klart delar du den i 10-12 bitar. Forma varje bit till en avlång pinne, ca 20 cm. Lägg på bakplåtsklädd plåt. Täck med duk och låt jäsa ca 30 minuter.

Under tiden gör du vitlökssmöret. Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och häll ned salt. Rör om ordentligt.

Sätt ugnen på 225 grader. Baka mitt i ugnen ca 6-8 minuter tills de fått fin färg. Pensla med vitlökssmöret medan bröden är varma. Låt svalna något, ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Annika skriver:

    Älskar vitlöksbröd 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.