Goda pajer
Paj passar utmärkt både till vardag, fest, buffé och picknick. Dessutom fungerar paj fantastiskt bra som matlådemat. Pajen går att variera på massor av olika sätt. Olika pajskal och olika fyllningar. Ingen behöver vara den andra lik. I helgen hade vi middag för några vänner och då passade vi på att bjuda på goda pajer. Det blev våra numera klassiska paradnummer ost- och skinkpaj och köttfärspaj.
Genom åren har vi lärt oss att dessa två pajer är de som uppskattas mest av både barn som vuxen. De brukar ta slut försvinnande snabbt. Krispigt pajskal och krämig fyllning. Servera med en fräsch grönsallad och ett gott, gärna hembakat bröd.
Köttfärspaj, 4 port
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
4 msk tomatpuré
vatten
Creme fraiche paprika/chili
salt och peppar
1 dl ost
Börja med pajskalet enligt recept ovan. Gör köttfärssåsen. Finhacka lök, skala moroten och riv den fin. Bryn köttfärsen i stekpanna. Bryn även lök och morot. Salta och peppra efter smak. Häll ned tomatpurén och vatten och låt koka 20 min. När vattnet är inkokt, häll på creme fraiche och låt koka ett par minuter till. Riv osten. Häll ned köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ost. Grädda i ugn på 200 grader 25-30 min. Klar att äta!
Ost- och skinkpaj
2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.
150 g kassler skurna i små kuber
3 dl riven, smakrik ost
3 dl gräddmjölk
4 ägg
salt och peppar
Tärna kasslern. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och gräddmjölk, salta och peppra. Blanda ner kassler och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaten tunt och lägg ut på toppen av pajen. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!
Senaste kommentarer