Nyttigt godis

Nyttigt godis. Finns det? Enligt mig beror det på hur man definierar ordet nyttigt. Få kalorier, utan tillsatt socker, utan tillsatser, utan mjöl? ”Nyttigt godis eller hälsogodis är som en bit av himmelriket samtidigt som du ger din kropp bra näring”. Alla väger vi nog in olika aspekter i fenomenet nyttigt godis. Själv tror jag inte på pekpinnar. Klart man ska unna sig sådant man tycker extra mycket om, det jag kallar godis, då och då. I måttliga mängder såklart.

Nyttigt godis?

Nyttigt godis?

Just nu råder en proteinhysteri i vårt land. Allt ska marknadsföras som proteinrikt, gärna med extra tillsatt protein. Det säljer tydligen som smör i solsken. Vi pratar proteinsmoothies, proteinpudding, Proteingo, proteinchips, proteinkeso etc. Nu finns även godiset Mars, Milky Way och Snickers som nyttigare bars med extra tillsatt protein. De marknadsförs som perfekta för den som älskar de goda smakerna på godiset och samtidigt vill ha en snabb proteinkälla efter träning eller som mellanmål. Proteininnehållet är runt 20 g protein per bar och kaloriinnehållet är under 200 kcal.

Original eller protein - vad föredrar du?

Original eller protein – vad föredrar du?

Jag är inte alls övertygad över denna produkts storhet. Ta bara innehållsförteckningen. Den är längre än barnens önskelista till jultomten. Här pratar vi dessutom skumma ingredienser. Inget naturligt så långt ögat når. Innehållsförteckningen på en vanlig Snickers/Mars/Milky Way känns mer okej. 1-0 till originalet.

Marknadsföringen gör gällande att de ska smaka lika gott som originalen. Nej, det gör de inte. Smaken är konstgjord och konsistensen mer kompakt. 2-0 till originalet.

Kalorimängden då? Hade produkterna varit lika stora skiljer bara ca 50 kcal. Ingen större skillnad alltså. 3-0 till originalet.

Priset? 25 kr för en proteinbar och max 10 kr för originalet. 4-0 till originalet.

Proteinbaren går att köpa på nätet hos bland annat Gymgrossisten.se och Svenskt Kosttillskott. Originalen kan köpas i vilken mataffär eller kiosk som helst. 5-0 till originalet.

Är jag sugen på en Mars, Milky Way eller Snickers kommer jag i fortsättningen fortsätta köpa den ”onyttiga” versionen. Ser absolut ingen anledning till något annat. Ska det vara så ska det! Då och då, med måtta!

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Hanna skriver:

  Kul att läsa vad du tyckte om det ”nyttigare” godiset. Jag har inte testat och kanske jag struntar i det efter din recension. 🙂

 2. Jessica Sundberg skriver:

  Tycker inte du ska strunta i det, men vill man ha godis köper man väl godis, så tycker jag! Pris, ingredienser, tillgänglighet, kaloriskillnad, konsistens etc – allt talar för godiset framför proteinbaren!!!

 3. Mile skriver:

  Håller helt mig dig! De få gånger som jag är sugen på godis så äter jag det onyttiga godiset och inget proteinrikt som är både dyrt och fullproppat med kemikalier. Tvekar stort på det nyttiga i dessa bars 🙂
  //Mille

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.