Vasaloppet första söndagen i mars

Nu var det några år sedan men 2010 åkte jag Tjejvasan. Trots urusla spår och värdelösa förutsättningar var det en upplevelse jag gärna skulle vilja göra om. Jag älskar ju längdåkning. Tyvärr har vi stockholmsbor i princip obefintliga möjligheter att träna inför loppet (läs: ingen snö=inga spår) samt att jag tycker det är ett himla meck med att att ta sig upp och allt runt omkring som ska fixas och funka och därför drar jag mig för detta. Men drömmen lever kvar. Så länge sitter jag klistrad framför Vasaloppet första söndagen i mars.

Vasaloppet första söndagen i mars

Vasaloppet första söndagen i mars

Att titta på Vasaloppet på tv är en trevlig tradition. Man behöver inte sitta klistrad hela sändningen utan man kan kolla lite då och då och fixa med annat under tiden. Tvn står på i bakgrunden och händer något är det bara att bänka sig igen. Morgonen inleds redan när sändningen startar 7:30 och sedan när kroppen vaknat till njuter vi av nybakade vasaloppsfrallor jag förberedde redan dagen före. Frallorna är riktigt enkla att göra. Bara att röra ihop på kvällen, låta stå över natten och baka ut på morgonen. Sedan kan man njuta av nybakade underbara frallor som gör gott både för kropp och själ. Nattjäst frukostbröd kan vara bästa uppfinningen någonsin för en brödälskare som jag!

Väg ingredienserna för bästa resultat

Väg ingredienserna för bästa resultat

Bara att röra ihop degen - enklare kan det inte bli

Bara att röra ihop degen – enklare kan det inte bli

Låt stå i rumstemperatur under plast över natten

Låt stå i rumstemperatur under plast över natten

På morgonen häller du bara ut degen på mjölat bakbord medan ugnen kommer upp i temperatur

På morgonen häller du bara ut degen på mjölat bakbord medan ugnen kommer upp i temperatur

Jag får ut 6 frallor av min deg

Jag får ut 6 frallor av min deg

Nygräddat och klart att servera!

Nygräddat och klart att servera!

Jag har inte angivit antalet frallor i receptet. Jag får ut 6 stycken i en storlek jag tycker passar mig och min familj. Del av mjölet byter jag gärna mot vad jag har hemma och ofta mot grövre, nyttigare mjölsorter. Vad gäller torkad frukt och nötter använde jag ekologiska fikon från Urtekram och ekologiska pumpakärnor från Risenta. Var inte rädd för att testa dig fram! Superdupergott!

Ät och njut av dina goda vasaloppsfrallor!

Ät och njut av dina goda vasaloppsfrallor!

Vasaloppsfrallor

Utgå från 300 g (3 dl) vatten, 390 g (6 1/2 dl) vetemjöl eller siktat dinkelmjöl, 3 g (en liten hörna) jäst och 9 g (1 1/2 tsk) salt. Sen stoppar du i vad du har i torkad frukt-, nöt- och fröväg hemma. Grovt hackade torkade fikon tycker jag är bland det bästa man kan stoppa i brödet, men russin, aprikos, dadlar och torkade jordgubbar går också fint. Kombinera med till exempel pumpafrön eller rostade hasselnötter. En rejäl näve torkad frukt och en liten näve nötter eller frön kan vara lagom.

Rör bara ihop degen ikväll, täck med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten.

På morgonen sätter du på ugnen på 250 grader och bakar ut degen på valfritt sätt. Ofta brukar jag hälla ut degen på ett mjölat bakbord, vika ihop den till ett paket och låta den jäsa medan ugnen blir varm. Sedan skär jag bara av små bitar som jag skjutsar in i ugnen. Ett ännu enklare sätt är att klicka ut degen på ett bakplåtspapper där de får jäsa lite medan ugnen blir riktigt varm, mellan 30 och 60 minuter. I ugnen behöver de inte mer än 10–20 minuter beroende på storlek.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *