En godare jul
I Sverige slängs årligen 1,2 miljoner ton matavfall. Matsvinnet kostar varje år ca 6000 kr per hushåll åker rakt ner i soporna. Pengar som skulle kunna användas till roligare saker. Allt större fokus läggs idag på att minska slöseriet med jordens resurser. Coop säljer ”fula” grönsaker till reducerat pris, Axfood har öppnat butikerna Matmissionen där det till ett lägre pris säljs överskottsmat, fler och fler restauranger satsar på att bli bättre på att ta hand om hela djuret och säljer udda styckdetaljer, bara för att nämna några exempel. Vi konsumenter måste också skärpa till oss. Både när vi är hemma och när vi går på restaurang. Med lite tankemöda och kreativitet kan resten istället bidra till festen. Förvandla dina rester till läckra nya rätter. Detta är tanken bakom den nya receptbroschyren En godare jul.
Bakom receptbroschyren En godare jul står Destination Sigtuna. Destination Sigtuna leder ett nätverk bestående av 15 hotell- och konferensanläggningar som tillsammans jobbar metodiskt och långsiktigt för att minska matsvinnet. Kockarna på hotellen har lagom till jul tagit fram denna receptbroschyr där julens rester tas om hand och förvandlas till läckra, nytänkande anrättningar.
En godare jul bjuder på 12 svinnrecept i juletid. Gjorda till stor del på överblivna skatter från julbordet. Hela grönsaken och hela djuret tas om hand samt julens överblivna bröd- och ostkanter tas tillvara. På så sätt slipper vi välja mellan miljö och god smak. Igår dukade Destination Sigtuna upp årets hållbaraste julbord gjorda efter recepten i broschyren. Det var Mustig gulaschsoppa på gårdagens griljerade julskinka, Getostpannacotta med knaprig bacon, karamelliserade valnötter och äppelpuré, Kanapé gjord på kallskurna charkuterier med pepparotsmajonnäs och rårörda lingon, Lammchili samt Julkryddad brödpudding med inkokta plommon samt vispad grädde. Jag tycker det var fantastiskt gott! Brödpuddingen en solklart favorit (men jag älskar ju sötsaker)! Kommer garanterat att laga till flera av rätterna i broschyren och självklart får även ni ta del av dessa recept.
Det fanns även lokala drycker vi fick smaka och höra mer om. Äppelmust och lättöl från Wenngarns dryckerier och Svenskt Mjöd från Mjödhamnen. Gott!
Följande restauranger ingår i receptsamlingen: 1909 Sigtuna Stadshotell, 32 rum & kök, Best Western Arlanda Hotellby, Best Western Park Airport Hotel, Clarion Hotel Arlanda Airport, Hotell Kristina, Kämpasten, Rosersberg Slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell och Wenngarn.
Senaste kommentarer