En godare jul

En godare jul

En godare jul!

Dags för årets hållbaraste julbord!

Dags för årets hållbaraste julbord!

I Sverige slängs årligen 1,2 miljoner ton matavfall. Matsvinnet kostar varje år ca 6000 kr per hushåll åker rakt ner i soporna. Pengar som skulle kunna användas till roligare saker. Allt större fokus läggs idag på att minska slöseriet med jordens resurser. Coop säljer ”fula” grönsaker till reducerat pris, Axfood har öppnat butikerna Matmissionen där det till ett lägre pris säljs överskottsmat, fler och fler restauranger satsar på att bli bättre på att ta hand om hela djuret och säljer udda styckdetaljer, bara för att nämna några exempel. Vi konsumenter måste också skärpa till oss. Både när vi är hemma och när vi går på restaurang. Med lite tankemöda och kreativitet kan resten istället bidra till festen. Förvandla dina rester till läckra nya rätter. Detta är tanken bakom den nya receptbroschyren En godare jul.

Eva Camél Fuglseth, tf vd på Destination Sigtuna, berättar om varför hotellen i Sigtuna satt hållbarhetsfrågan i första rummet och vad som görs för att göra skillnad.

Eva Camél Fuglseth, tf vd på Destination Sigtuna, berättar om varför hotellen i Sigtuna satt hållbarhetsfrågan i första rummet och vad som görs för att göra skillnad.

Utvalda journalister och bloggare fanns på plats på Clarion Hotel Arlanda Airport.

Utvalda journalister och bloggare fanns på plats på Clarion Hotel Arlanda Airport.

Bakom receptbroschyren En godare jul står Destination Sigtuna. Destination Sigtuna leder ett nätverk bestående av 15 hotell- och konferensanläggningar som tillsammans jobbar metodiskt och långsiktigt för att minska matsvinnet. Kockarna på hotellen har lagom till jul tagit fram denna receptbroschyr där julens rester tas om hand och förvandlas till läckra, nytänkande anrättningar.

Getostpannacotta med knaprig bacon, karamelliserade valnötter och äppelpuré

Getostpannacotta med knaprig bacon, karamelliserade valnötter och äppelpuré

Kanapé gjord på kallskurna charkuterier med pepparotsmajonnäs och rårörda lingon

Kanapé gjord på kallskurna charkuterier med pepparotsmajonnäs och rårörda lingon

Lammchili

Lammchili

Julkryddad brödpudding med inkokta plommon samt vispad grädde

Julkryddad brödpudding med inkokta plommon samt vispad grädde

Det var bara att äta så mycket man ville av den goda maten. Jag åt massor, man ville ju inte att maten skulle kastas!

Det var bara att äta så mycket man ville av den goda maten. Jag åt massor, man ville ju inte att maten skulle kastas!

En godare jul bjuder på 12 svinnrecept i juletid. Gjorda till stor del på överblivna skatter från julbordet. Hela grönsaken och hela djuret tas om hand samt julens överblivna bröd- och ostkanter tas tillvara. På så sätt slipper vi välja mellan miljö och god smak. Igår dukade Destination Sigtuna upp årets hållbaraste julbord gjorda efter recepten i broschyren. Det var Mustig gulaschsoppa på gårdagens griljerade julskinka, Getostpannacotta med knaprig bacon, karamelliserade valnötter och äppelpuré, Kanapé gjord på kallskurna charkuterier med pepparotsmajonnäs och rårörda lingon, Lammchili samt Julkryddad brödpudding med inkokta plommon samt vispad grädde. Jag tycker det var fantastiskt gott! Brödpuddingen en solklart favorit (men jag älskar ju sötsaker)! Kommer garanterat att laga till flera av rätterna i broschyren och självklart får även ni ta del av dessa recept.

Äppelmust från Wenngarns dryckerier

Äppelmust från Wenngarns dryckerier

Det fanns även lokala drycker vi fick smaka och höra mer om. Äppelmust och lättöl från Wenngarns dryckerier och Svenskt Mjöd från Mjödhamnen. Gott!

Några av kockarna bakom recepten.

Några av kockarna bakom recepten.

Svenskt Mjöd från Mjödhamnen

Svenskt Mjöd från Mjödhamnen

Följande restauranger ingår i receptsamlingen: 1909 Sigtuna Stadshotell, 32 rum & kök, Best Western Arlanda Hotellby, Best Western Park Airport Hotel, Clarion Hotel Arlanda Airport, Hotell Kristina, Kämpasten, Rosersberg Slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell och Wenngarn.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.