Glutenfria nyttiga wrapsbröd
Varför köper vi egentligen färdiga tortilla-/wrapsbröd när det egentligen varken tar lång tid eller är svårt att göra egna?! Lathet, absolut (och lite lat måste man ju få vara)! De är ju också goda men inget slår hemgjorda!
Jag har tidigare recenserat Kristin Kaspersens senaste kokbok Good Food – glutenfritt, gott och mycket grönt med Kristin och gav den högsta betyg. Jag har redan lagat till både ugnsbakade tomater och kycklingburgare med tillbehör. Hur gott som helst!
I helgen behövde vi tortillabröd till kycklingwraps vi skulle äta och självklart ville jag ta tillfället i akt att testa Kristins gultenfria, nyttiga wrapsbröd från kapitlet Nybakat. Jag gjorde bara en halv sats eftersom jag ville testa receptet, se om bröden var lätta att göra och om det var gott. Var det gott eller GOTT??? Helt gudomligt! Mycket lätta att röra ihop, baka ut och grädda. Inga problem alls att få de så där riktigt tunna som man vill ha wrapsbröd. De höll ihop helt fantastiskt trots att de var tunnare än glas. De blev riktigt fina också med sin gyllene färg, även om jag inte lyckades att få wrapsen riktigt så runda som jag hade velat. Jag serverade dom helt nygräddade och fortfarande ljumna. Vilken smak (trots att jag inte gjorde någon av de rekommenderade smaksättningarna, bara salt)! Helt ljuvliga! Vi slukade alla bröd till lunchen och jag bakade därför en hel sats till som jag frös in. Perfekt att ha i frysen till nästa gång vi är sugna på wraps.
Jag bjuder er även på detta recept, men det blir det sista jag avslöjar i receptväg från boken. Ni måste helt enkelt köpa er ett exemplar av Good Food. En investering väl värd!
Wrapsbrödet fungerar till wraps, tortillas och quesadillas. Smaksätt gärna med finriven ost, oregano, spiskummin eller chili. Brödet är godast nybakat och varmt. Självklart kan man anpassa brödet efter eget smak och tycke och vad man har hemma. Jag böt ut yoghurten mot kvarg och det blev riktigt bra (och nyttigare)!
Wrapsbröd, 10-12 st
2 dl vatten
2 dl yoghurt 3%
3/4 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
4 msk fiberhusk
1 dl rismjöl eller mandelmjöl
ca 1 dl majsmjöl + extra till kavling
Blanda samman vatten, yoghurt och salt i en bunke. Rör ner bakpulver, bikarbonat och därefter fiberhusk och mjöl. Rör till en fast deg. Låt vila ca 10 minuter. Forma till 10-12 runda bollar. Kavla ut bullarna med majsmjöl till tunna, runda bröd. Stek dom i en torr stekpanna utan fett, 1-2 minuter per sida. Torka bort eventuellt överblivet mjöl ur stekpannan mellan varje omgång. Förvara under handduk i väntan på servering. Går bra att förvara till dagen efter i kylen eller i frysen för längre förvaring.
Senaste kommentarer