Hälsobröd
Att jag tycker om bröd och gärna äter mycket bröd kan inte ha undgått mina trogna läsare. Jag är en allätare och gillar allt från söta, ljusa bröd till sura, grova bröd. Förr om åren var jag duktig och bakade mycket bröd själv men då flera av familjens övriga familjemedlemmar föredrar mjukt, fluffigt köpebröd blir det inte lika ofta längre.
Annars finns det inte mycket som slår känslan av att röra ihop sitt eget bröd, dofterna som sprider sig i huset och att få njuta av det goda brödet man bakat själv.
I helgen slog jag till och bakade ett riktigt nyttigt bröd, Hälsobrödet. Helt galet gott! Nyttigt, gott och bara att röra ihop. Behöver inte ens jäsa. Det finns tusen och åter tusen varianter på detta bröd och det här blev min version. Ät och njut!
Hälsobröd, 1 limpa
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
2 dl dinkel fullkorn
3 dl dinkelsikt
1 dl hela linfrön
0.5 dl gojibär
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
250 ml kvarg
1.5 dl Alpro Havredryck
1 rivet äpple
Kanel efter smak
Ev blandade frön till topping
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner kvarg och havredryck. Riv i äpplet. Krydda lite lätt med kanel. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på frön till topping. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med en potatissticka, är brödet torrt så är brödet klart.
Senaste kommentarer