Le Bistro i Västermalmsgallerian

Le Bistro i Västermalmsgallerian

Le Bistro i Västermalmsgallerian

Mannen, myten, legenden och numera köksmästaren på Le Bistro Crister Svantesson.

Mannen, myten, legenden och numera köksmästaren på Le Bistro – Crister Svantesson.

I fredags smygöppnade en ny restaurang mitt på Fridhemsplan, närmare bestämt i Västermalmsgallerian. Fridhemsplans restaurangliv fick därmed en fransk nyans i form av nytillskottet Le Bistro, en fransk bistro med rotisserie. Köksmästaren och mannen bakom menyn är ingen mindre än Crister Svantesson. Crister var den som tillsammans med Leif Mannerström tog det nya franska köket, la nouvelle cuisine, till Sverige på 1970-talet och har sedan dess en uppsjö av meriter på sin CV. Han har drivit restaurang Johanna, restaurang Solliden, varit med i Kockarnas Kamp i TV4, tävlat i kock-VM Bocuse d´Or två gånger, mottagit Tore Wretmans Guldmedalj och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj och är hedersmedlem i föreningen Werners Vänner. På Le Bistro i Västermalmsgallerian serverar han nu vällagad fransk husmanskost med fräschör.

Cafédel med bakverk från Petite France.

Cafédel med bakverk från Petite France.

Matiga sallader och goda mackor finns att köpa.

Matiga sallader och goda mackor finns att köpa.

Le Bistro har mycket generösa öppettider. Det serveras frukost, lunch, middag, After Work och brunch på helger. Dessutom finns en cafédel där man kan köpa bakverk, bullar och andra godsaker från Petite France, ett av stans bästa bageri med de godaste bakelserna i äkta fransk stil.

Rotisserie med snurrande kycklingar.

Rotisserie med snurrande kycklingar.

För all mat och dryck gäller att man satsar på råvaror av högsta kvalitet. Så långt det går försöker man ha ett ekologiskt tänk. Rätterna som serveras ska inte vara det traditionellt franska i form av pytterätter med mycket jox. Istället tar man nya grepp på den franska husmanskosten med nya smaker och nya tvister och sätter sin egen touch på det hela. Det serveras ett noga framtaget urval av franska maträtter, rotisserie (grillning med ett roterande spett) och utvalda franska viner som ska passa perfekt till maten. All mat är gjord från grunden.

Luftig och lagom ljus lokal mitt på Fridhemsplan.

Luftig och lagom ljus lokal mitt på Fridhemsplan.

Lokalen är lagom ljus och luftig. Man vill skapa en avslappnad stämning där alla är välkomna. Priserna ska vara överkomliga. Servicen ska alltid vara på topp. Maten går att äta på plats och tas med.

Välkommen på pressträff på Le Bistro.

Välkommen på pressträff på Le Bistro.

Crister och Sigrid - två mycket färgstarka personer.

Crister och Sigrid – två mycket färgstarka personer.

Idag var jag inbjuden på presslunch till Le Bistro för att höra allt om restaurangen, träffa ägarfamiljen bakom restaurangen, centrumchefen, AMF Fastigheter och inte minst Crister Svantesson i egen hög person. Tillsammans med mästerkocken och kokboksförfattaren Sigrid Bárány höll de ett mycket intressant samtal om det franska kökets utveckling i Sverige. Crister är en enormt färgstark person. Det lyser verkligen om honom, han har en glöd och ett fantastiskt engagemang och driv för mat och restaurang. Helt enkelt en kille jag skulle vilja ha i min ringhörna under en match!

Canapéer de luxe!

Canapéer de luxe!

Canapéer och skumpa - en mycket lyckad kombo!

Canapéer och skumpa – en mycket lyckad kombo!

Vi får veta allt om franska kökets utveckling i Sverige och om tänket bakom Le Bistro.

Vi får veta allt om franska kökets utveckling i Sverige och om tänket bakom Le Bistro.

Och vilken mat – helt fantastisk! När vi kom bjöds vi på de mest underbara canapéer jag någonsin ätit. En med skagenröra och äkta Kalixlöjrom, en med äkta gåslever och päronkompott, en med skinka och en med svamp och nötter. Mums! Självklart skumpa att skölja ner godsakerna med.

När jag frågade Crister om det var moraliskt rätt att äta gåslever väcktes glöden i hans ögon och jag fick en engagerad, noggrann förklaring hur allt går till kring gässen och matningen, att det inte är så hemskt som många tror. Efter presentationen var han väldigt noga med att följa upp ifall jag åt gåslevern eller inte. Haha, jag som till och med proppade i mig två. Jag har aldrig ätit gåslever förut och det var sagolikt gott! Kalixlöjrommen ska vi inte tala om, mmmmm! Blev två även av denna godsak (det gäller att passa på!). De två andra var också goda men kändes inte lika exklusivt av förklarliga skäl.

Dagens lunchmeny.

Dagens lunchmeny.

Jag valde lax. Fantastiskt gott!

Jag valde lax. Fantastiskt gott!

Sjömansbiffen med saltgurka såg inte dum ut den heller!

Sjömansbiffen med saltgurka såg inte dum ut den heller!

Sedan fick vi välja bland dagens lunchrätter. Det finns alltid en fisk, en kött och en pasta. Till dagens ingår även nybakat bröd, soppa, sallad och kaffe på maten. Sedan finns det självklart sallader och annat matigt att välja bland i cafédelen man kan köpa med in. Jag valde ugnsbakad lax med kokt potatis, blandade grönsaker och romsås. Kan vara bland det godaste jag ätit i fiskväg. Perfekt tillagad, likaså den kokta potatisen. Romsåsen satte pricken över i, innehöll massa god rom och serverades i generöst tilltagen mängd. Portionerna i sig var också perfekt i storlek.

Servicen var precis som utlovat på topp. Personalen såg verkligen till gästerna, att vi var nöjda och att allt smakade bra. Inget verkade omöjligt. Var det något man inte ville ha var det bara att byta ut och ville man lägga till var det inte heller något problem.

Kunde inte motstå dessa croissanter!

Kunde inte motstå dessa croissanter!

Jag tycker verkligen att ni ska ta er till Le Bistro. Ni kommer inte bli besvikna! Jag ska definitivt dit snart igen. Kvällsmenyn lovar mycket gott. Och brunchen ska vi inte tala om! Självklart ska familjen få följa med också. De, framför allt barnen, är inte alltid lika lättflörtade som jag!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *