Adventsbakande

Igår när vi kommit hem från Junibacken (vi hade en riktigt trevlig dag) började jag sätta igång med adventsbakandet. Det blev saffranslängder och makalösa-kakor. Filippa hjälpte mig med kakorna och hon var otroligt duktig. Hennes ”gafflande” av kakorna blev jag imponerad av. Mycket snyggt! Makalösa bakade jag även förra året och de blev en succé.

Filippa, en hejare på att baka kakor

Filippa, en hejare på att baka kakor

Saffranslängderna gjorde jag två varianter av. Ena halvan av degen fyllde jag med vit choklad och riven mandelmassa, den andra halvan med mandelmassa och russin. Min smak är inte riktigt tillbaka så jag har svårt att ge en smakrecension, men Mattias tyckte båda var riktigt, riktigt goda.

Kakorna och saffranslängderna kommer inte räcka till jul, men jag ska baka minst en ny sats och ta med till julfirandet i fjällen!

Färdiga korintkakor

Färdiga korintkakor

Makalösa/Korintkakor

200 gram smör
150 gram råsocker
100 gram korinter
250 gram vetemjöl
3 tsk bakpulver

Blanda smör och socker väl. Rör sedan ned korinterna. Rör ned bakpulver och mjöl, knåda ihop till en deg. Dela degen i två delar. Rulla vardera degbit till cirka 5 cm tjocka rullar. Skär dem i skivor. Placera kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck till varje kaka med en gaffel för att få fint mönster. Grädda dem på 200 grader i mitten av ugnen i cirka 8 minuter, eller tills kakorna fått färg.

En del av saffranslängderna, här de med mandelmassa och russin

En del av saffranslängderna, här de med mandelmassa och russin

Saffranslängder, 2 st

1 pkt jäst, 50 g
100 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran à 0,5 g
1 burk kesella, lätt
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
17–19 dl vetemjöl
Ägg och pärlsocker till pensling och topping

Fyllning 1:
30 g smör eller margarin
100 g vit choklad
100 g mandelmassa
1/4 dl socker

Fyllning 2:
50 g smör eller margarin
100 g mandelmassa
1 dl russin

Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm till 37°. Slå vätskan över jästen. Rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt kesella, socker, salt samt det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck bunken och låt degen jäsa i 40 min.

Baka ut till två avlånga plattor.

För fyllning 1: Bred ut smöret på plattan. Riv över chokladen och mandelmassan och strö på sockret. Rulla ihop till en rulle. Klipp med 1.5 cm mellanrum och vik framåt, vänster, höger, framåt, vänster, höger, etc. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

För fyllning 2: Bred ut smöret på plattan. Riv över mandelmassan och strö över russin. Rulla ihop till en rulle. Klipp med 1.5 cm mellanrum och vik framåt, vänster, höger, framåt, vänster, höger, etc. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Lägg på plåt och grädda på 200 grader i 25-30 min.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. november 29, 2010

    […] bakades även en omgång Makalösa. De mest populära kakorna förra […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *