Alternativ till potatismos

veckans matkasse från Middagsfrid medföljde något vi inte äter särskilt ofta hemma hos oss nämligen ankbröst. Det skulle serveras med något vi inte heller äter särskilt ofta, nämligen jordärtskockspuré. Hela rätten lät väldigt elegant så jag tyckte det skulle passa perfekt till en fin fredagsmiddag till familjen.

Förrätt

Vi började kvällen med en enkel förrätt som mest bestod av rester från förra helgens plockmiddag med allehanda delikatesser. Rester är ju till för att tas tillvara så gott det går! Det blev en halv getosttoast och en halv skagenröretoast. Getosttoasten var bäst men båda mycket goda!

Första portionen huvudrätt

Huvudrätten var alltså ankbröst med jordärtskockspuré och grönsaker. Jag gillade verkligen köttet men Mattias var inte lika förtjust. Tror han tyckte det skulle varit mer genomstekt. Purén var bara så god tycker jag. Mattias även här inte lika positiv. Den hade mycket god och spännande smak och var krämigt och fluffigt! Kryddsmöret var jättegott men egentligen helt överflödigt och onödigt. Både köttet och purén var så goda i sig att smöret inte behövdes. Grönsakerna gick åt som smör. Framför allt sugersnapsen som tog slut på nolltid. Kul! Rätten fick alltså några tummar upp, några tummar ner.

Till efterrätt blev det något så enkelt som färdigköpt ostkaka serverad med sylt och grädde. En klassiker som är enkel men galet god i all sin enkelhet!

Ankbröst med jordärtskockspuré, 4 port

50 g + 2 msk smör
2 ankbröst, ca 700 g
2 påsar jordärtskockor, ca 500 g
500 g potatis
1 vitlöksklyfta
1 msk oregano
500 g broccoli
150 g sugersnaps
1 dl creme fraiche

Kryddsmör: Lägg 50 g smör i en skål och låt det bli rumstempererat. Blanda med 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk oregano, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

Ankbröst: Sätt ugnen på 150 grader. Skär ett rutmönster i fettet på två ankbröst. Krydda runtom med 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i het panna och stek brösten med fettsidan ned på hög värme i 3 min. Vänd och stek på andra sidan 2 min. Lägg ankbrösten i en ugnsform med fettsidan uppåt och stek i mitten av ugnen ca 20 min (innertemp 58 grader).

Puré: Koka upp 1 liter vatten med 1/2 msk salt i kastrullen. Skala och skär 500 g jordärtskockor och 500 g mjölig potatis i 2 cm stora bitar. Lägg i kastrull och låt koka ca 15 min. Häll av vattnet. Tillsatt 2 msk smör, 1 dl creme fraiche och 1 1/2 krm salt i kastrullen. Mixa med en stavmixer till en slät puré.

Grönsakar: Koka upp 2 liter vatten med 1 msk salt i kastrull. Ansa och skär 500 g broccoli i buketter och bitar. Koka i ca 3 min. Lägg ner 150 g sugersnaps och låt koka i ytterligare 1 min. Häll av vattnet.

Skär ankbrösten i skivor och servera med purén, kryddsmör och grönsaker.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *