Annorlunda bullängder

I helgen blir det kalas. Gustaf fyller 3 år 24 februari och det ska firas med barnkalas på lördag och släktkalas på söndag. Det innebär mycket bakning och matlagning. Lika bra att börja i tid!

Igår bakade jag kolakakor. Idag bakade jag annorlunda bullängder, ett recept i senaste Allt om mat (nr 4 2010). Längderna har två olika fyllningar – en med äpple och mandelmassa och en med malda nötter och kaffe.

Bullängder, 2 st

150 g smör
6 dl vetemjöl (360 g)
½ dl strösocker
1 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg

Fyllning 1:
2 äpplen
1 msk smör
2 msk brun farin
1 tsk mald kanel
50 g mandelmassa

Fyllning 2:
50 g smör
100 g blandade nötter
½ dl strösocker
2 tsk snabbkaffepulver
1 msk vatten

Pensling:
1 ägg

Glasyr 1:
½ dl florsocker
½ msk koncentrerad äppeljuice

Glasyr 2:
½ dl florsocker
½ msk starkt kallt kaffe

Skär smöret i bitar och blanda med mjöl och socker till en smuldeg. Värm mjölken till 37 grader och lös jästen. Vispa upp ägget. Häll mjölkblandningen och ägget i smuldegen och knåda till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

Fyllning 1:
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt äpple, farin och kanel. Stek under omrörning ca 3 min. Låt kallna. Riv mandelmassan grovt och blanda med äpplena.

Fyllning 2:
Smält smöret. Mal nötterna. Blanda nötter, smör och socker. Lös kaffepulvret i vatten och blanda i.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 25×25 cm. Lägg fyllningen som en sträng mitt på varje degbit. Vik den ena degkanten över nästan hela fyllningen. Vik över den andra kanten. Vik tillbaka ca 2 cm av kanten och tryck till. Nyp ihop kortsidorna så inte fyllningen åker ut. Klipp små snitt på längderna med ca 2 cm mellanrum. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla längderna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt kallna på galler. Blanda florsocker med resp smaksättning. Ringla glasyren över längderna.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *