Finlördagen är här igen

Lördag, härliga lördag. Fint väder, men som alltid när man är ledig har man mycket att stå i. Dels har man mycket man vill och måste göra, dels har man mycket man vill göra. Hälften hinns inte med…

Nu var det länge sedan vi hade finlördag senast. Med finlördag menar jag extra fin, lite dyrare middag. För att råda bot på detta skickade jag gourmanden Mattias till Slaktarn för att handla maten till lördagens middag och då vet man det blir fin och bra mat.

Ost- och charktallrikLördagens förrätt blev en chark- och osttallrik. Lufttorkad parmaskinka, gruyere och manchego tillsammans med en klick marmelad. Mycket, mycket gott!

Flankstek, pommes duchesse, grönsaker och sås

Grillad flankstek, färdiggjord pommes duchesse, sallad och såser till huvudrätt tillsammans med ett helt fantastiskt gott 200 kr vin. Vinet heter Coto de Imaz och är ett riojavin. Slurp! Köttet och duchessen var också något utöver det vanliga. Det var länge sedan jag åt så gott kött och tillbehör hemma. Det här måste upprepas inom kort!

Riktigt gott vin till huvudrättenReceptet till efterrätten hittade jag i Damernas Värld nr 4-14. Det är chokladlavamuffins. Påminner extremt mycket om chokladfondant. Jag har ingen aning om vad skillnaden är egentligen, om det ens är någon skillnad. Det var i alla fall helt otroligt gott! Jag älskar det lite hårda skalet och den härliga mjuka, flytande chokladkrämen inuti. Blir favorit i repris nästa gång det vankas efterrätt, kanske till påsk minsann?!

Chokladlavamuffins med en liten glassklick på toppen

Chokladlavamuffins, 4 port

125 g smör
125 g mörk choklad
3 ägg
1 dl socker
1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Lägg ner hackad choklad och rör tills allt smällt ihop till ett jämnt chokladsmör. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ned chokladsmöret. Blanda mjöl, kakao och salt och sikta ner i smeten. Rör tills det blandats väl. Häll smeten i fyra smorda portionsformar. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter. De ska stelna på ytan men vara lösa i  mitten. Tiden kan variera beroende på storlek, form och ugn. Låt vila några minuter innan de serveras. Servera med vispad grädde eller glass samt bär.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *