Är du en känsloätare

Står du här framför kylskåpet igen?

Står du här framför kylskåpet igen?

Är du en känsloätare

Är du en känsloätare

Jag vill tipsa om en intressant bok som precis har släppts. Är du en känsloätare? Så kan du bli vän med maten igen av Maggan Hägglund. Boken vänder sig till dig som gång efter gång står där framför kylskåpet trots att du i själva verket inte är hungrig. Försöker kanske försöker dämpa stress, ilska eller frustration med något riktigt gott. En känsloätare är just en person som ofta väljer att äta istället för att bli medveten om sina egna känslor, känna in dom och avläsa den informationen som känslorna ger. De är ofta omedvetna om kopplingen mellan ätandet och känslorna.

De fem främsta anledningarna till att känsloäta har visat sig vara nedstämdhet, oro, vrede, uttråkning och ensamhet. Då äter man för att slippa känna. En studie som följde ett stort antal som gick på diet visar att de flesta bröt sina föresatser klockan 16:34. Den tid på dagen då många känner sig trötta och spända och de negativa tankarna förstärks. Då kommer ofta suget att äta. Man vet att det fungerar, i alla fall tillfälligt och ner åker en kexchoklad eller en bulle. Det är hos många en vana som sitter djupt rotad. Ät så mår du bättre.

Testa dig själv och ditt ätmönster.

Testa dig själv och ditt ätmönster.

Det är inget fel i sig att äta för att dämpa känslor. Det fungerar ju, men kanske kan man hitta ännu bättre sätt att tillfredsställa sina behov. Det är dags att öppna andra dörrar i livet än kylskåpsdörren. Upptäcka ett nytt och mer spännande liv. Boken är en praktisk guide för att hjälpa oss att lyckas. En hjälp att rannsaka oss själva och ta reda på varför man känsloäter.

Kanske är det inte en chokladkaka du behöver just nu?

Kanske är det inte en chokladkaka du behöver just nu?

Är du en känsloätare försöker på ett enkelt sätt förklara sambandet mellan känslor och det du äter och ger dig chansen att testa din relation till mat och upptäcka din egen dygnsrytm. Det finns tex förslag på ”Vad ska jag göra istället-lösningar”, tips på bra mat som håller blodsockerkurvan på en jämn nivå, olika knep för att stoppa suget i tid, ABC-lära för att komma till botten med problemet och lära känna sina känslor, en praktisk ”hantera känslor”-guide med övningar, lista på 63 saker som ger energi och lugn istället för mat som man kan varva med godiset samt tips på hur man faktiskt kommer fram till målet.

Kanske är det faktiskt livet som behöver förändras. Är det dags att byta jobb eller bryta upp från en relation? Gör ditt liv ännu mer till ditt liv. Säg nej till alla måsten du egentligen inte orkar med. Unna dig saker som gör dig lycklig och lyssna mer på dina egna behov. Njut både av maten och dina känslor. Ha ett riktigt gott liv!

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *