Ärtfärssås med spaghetti

Ärtfärssås med spaghetti
Ärtfärssås med spaghetti

Intresset för vegetarisk mat ökar och ord som flexitarian har blivit ett begrepp. En del väljer att äta vegetarisk mat av miljöskäl eller hälsoskäl, andra av etiska eller religiösa skäl, eller helt enkelt för att de tycker att det är godare. Köttfärssås och spaghetti är en enkel middagsfavorit som alla älskar. Och det finns vegetariska alternativ. Jag brukar göra en belugabolognese som är helt magisk. Eller så gör man en sås på vegetarisk färs. Idag lagade jag en ärtfärssås med spaghetti.

Gudruns ärtfärs gjord på svensk ärta och svensk rapsolja
Gudruns ärtfärs gjord på svensk ärta och svensk rapsolja

Vegetarisk färs har blivit ett allt vanligare alternativ till köttbullar eller köttfärssås. De är ofta gjorda av soja, svamp och ärter. En del är formbara färser, andra smuliga färser. Nu har företaget Gudruns gett sig in på vegomarknaden under varunamnet Gudruns Gröna. Först ut är Gudruns ärtfärs gjord på svensk ärta och svensk rapsolja (finns till en början bara till försäljning inom foodservice). Jag har fått hem produktprov på denna (ej betalt samarbete) för test och först ut blev alltså en ärtfärssås.

Ärtfärsen innan stekning.
Ärtfärsen innan stekning.

Färsen kommer i en rulle och vid en snabb blick skulle man kunna tro att det är en rulle ärtsoppa. Men det är alltså färs. Den har en speciell doft, precis som jag upplever att många andra vegorfärser också har. Fina smulor som får perfekt gyllenbrun färg av stekningen. Saftig konsistens. Har en speciell smak precis som många andra vegofärser. Bra näringsinnehåll med låg fetthalt, ca 10%, och hög proteinhalt, ca 20%.

Ärtfärssåsen är redo att serveras!
Ärtfärssåsen är redo att serveras!

Jag följde mitt klassiska recept på köttfärssås för enkelhetsskull. Fick samma utseende som en vanlig sås, men lite annorlunda smak och mjukare konsistens. Smakade ganska gott, men med en viss eftersmak. Till och med min son som är en riktig vegoskeptiker åt och gav omdömet att den smakade som skolans vegetariska köttfärssås. Bra eller dåligt betyg, det framgick inte! Ska inte sticka under stol med att vi föredrar smak och konsistens från vanlig köttfärs. Men kul att testa något nytt! Vi får se vad ni andra tycker när och om ärtfärsen så småningom går att köpa i butik.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *