Klassiskt bologneserecept med växtbaserad twist

Nu när allas rutiner börja falla tillbaka efter semestern blir det återigen gott med vardagsrätterna, som till exempel köttfärsås och spaghetti. Hoppa över köttfärsen och gör en vegetarisk variant. Det är inte bara nytänkande utan också överraskande gott! Här har jag gjort ett klassiskt bologneserecept med växtbaserad twist. Jag har tillagat bolognesen i min Crock Pot men det funkar lika bra i en gryta på spisen. Receptet i ursprunglig form kommer från nya boken ”Happy Me” av Marie Andersson Butler.


Den här rätten är perfekt mitt i vardagen när tiden är snål och man vill få över till matlådan för att kunna spara lite pengar efter den ofta generösa semesterperioden.

Min bolognese i denna tappning är baserad på linser. Det behövs inga vegetariska ersättningsprodukter för att göra vegetarisk mat som påminner om ”vanlig mat” tycker jag. Bolognesen blev verkligen himla gott! Vi serverade den med kokta, överblivna makaroner jag hittade i frysen, kan det bli mer klimatsmart?! Toppa gärna med riven parmesan som pricken över i!


Pasta Bolognese, 4 port
2 dl belugalinser
2 hackade gula lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
2 rivna morötter
1 tsk torkad basilika
En nypa cayennepeppar
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
400 g krossade tomater
2 dl vatten
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna. Lägg ned i Crock Pot-grytan. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Häll i krossade tomater och vatten. Häll ned linserna. Sätt på locket. Låt gå på svag värme ca 5 timmar eller hög effekt i 3 timmar. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Servera med spagetti och toppa med nyriven parmesanost
Senaste kommentarer