Kycklingspett och tryffelpommes med parmesan
I fredags var det dags för grillpremiär hemma hos mig. Det stämmer inte tänker ni som läser min blogg. Helt rätt men ändå inte. Vi grillar året runt – både inomhus på vår Tefal OptiGrill och utomhus på kol- eller gasolgrillen. Men premiären gällde vår nya inomhusgrill, en elektrisk bordsgrill från Breville. En riktigt bra grill som passar både inne och på balkongen.
Bordsgrillen har avtagbara grillplattor som är väldigt enkla att rengöra då de har en DuraCeramic-beläggning. Bara att stoppa in i diskmaskin efter användning. Grillen har reglerbar temperatur och integrerad droppskål. Grillen signalerar när det är dags att börja grilla, dvs när den nått den temperatur man valt. Man kan välja ifall man vill stänga grillen med locket eller öppna den helt så att man får två grillplattor på en och samma gång. Stänger man grillen slipper man vända på det man grillar, å andra sidan kan man grilla mer på en gång om man har den i utvikt läge. Denna gång grillade vi med locket stängt och kvällens middag blev kycklingspett och tryffelpommes med parmesan.
Kycklingspetten är en av vårens nyheter från Kronfågel. Det är färdiga kycklingspett som man hittar i delikatessdisken och finns i smakerna Sweet Texas BBQ, Teriyaki, Mango Jalapeño, Sweet Chili och Blandade örter. I fredags föll valet på Sweet Texas BBQ, Teriyaki och Mango Jalapeño. Saftiga, smakrika spett som gick hem hos hela familjen. Min favorit blev Sweet Texas BBQ med sina klassiska grillsmak.
Tillbehören till spetten blev en helt magisk smakupplevelse – tryffelpommes med parmesan. Ett recept från Leila Lindholms matserie Leilas supermat. En sådan smaksuccé att vi återupprepade succén redan på lördagen, men då bara med sötpotatis. På fredagen blandade vi nämligen bakpotatis med sötpotatis för att se vilket som blev godast. Smakmässigt vann sötpotatis, men bakpotatisen blev krispigare. Dessa pommes bara måste ni testa!
I övrigt serverade vi färska grönsaker, tryffelbea och sparrisdipp. En helt fantastiskt god måltid!
Tryffelpommes med parmesan, 4 port
4-5 bakpotatisar
olivolja
3 kvistar färsk rosmarin
flingsalt
1 bit parmesanost
Tvätta och skär potatisen (med skal) i stavar. Låt med fördel ligga i iskallt vatten ett tag om tid finns. Annars spola i kallt vatten och låt torka på hushållspapper eller kökshandduk.
Sätt ugnen på 225 grader, varmluft. Lägg potatisen på plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och salta med lite flingsalt. Blanda runt ordentligt så du får olja på all potatis. Rosta i ugnen i cirka 40 minuter till gyllene. Ta ut och riv över rikligt med parmesan, strö över hackad rosmarin och ringla över tryffelolja. Blanda och servera genast.
Ohh smaskens det verkar