Båtutflykt till fyren på Sälskär

Båtutflykt till fyren på Sälskär.

Båtutflykt till fyren på Sälskär.

Åland består av 6 700 namngivna och totalt 20 000 öar. För att kunna ta sig fram på havet mellan öarna krävdes fyrar. De äldsta bemannade havsfyrarna byggdes i mitten av 1800-talet. Runt fyrarna utvecklades små fyrsamhällen där fyrvaktarna levde med sina familjer. Fyrarna var ofta bemannade av tre till fyra fyrvaktare inklusive fyrmästaren, chefen. Deras liv var tufft och de fick utstå mycket prövning och dramatik på skären. Under 1950-talet minskade fyrpersonalen i takt med att fyrarna automatiserades. Idag finns det cirka 50 havsfyrar längs hela Finlands kust. Samtliga är automatiserade och obemannade. Flera av fyrarna kan man idag besöka med egen båt eller på en guidad tur. Jag och familjen gjorde en båtutflykt till fyren på Sälskär.

Gustaf får testa att köra båten.

Gustaf får testa att köra båten.

Filippa blir trött av att åka båt :-) !

Filippa blir trött av att åka båt 🙂 !

Båtutflykten utgår från Skarpnåtö i Hammarland med båten Silvana på onsdagar under åtta veckor under högsäsong. Båtturen tar ca 1 timme och bjuder på många fina naturupplevelser. Man passerar bland annat en ö full med fågelarten tordmular. Riktigt häftigt att se.

Fullt med tordmular.

Fullt med tordmular.

Båten lägger till vid klipporna.

Båten lägger till vid klipporna.

En karg men vacker ö.

En karg men vacker ö.

Den mäktiga fyren på Sälskär.

Den mäktiga fyren på Sälskär.

Uppe i fyren!

Uppe i fyren!

Sälskärs fyr byggdes 1868 och var bemannad till 1948. Guiden som var med oss var barnbarn till första fyrvaktaren. Han visade oss runt på ön och berättade och visade hur man levde och arbetade på tiden när fyren var i bruk. Rundturen avslutades med uyflyktens höjdpunkt, att få gå in i och uppleva själva fyren. Imponerande utsikt! Jag och barnen tyckte rundturen på ön tog lite för lång tid, men Mattias som älskar historia och gamla lämningar njöt av varenda minut.

Äntligen dags att äta! Riktigt mysigt på solvarma klippor!

Äntligen dags att äta! Riktigt mysigt på solvarma klippor!

Efter detta väntade vår medhavda picknick. Vi hade planerat att äta middag på ön. Utflykten började nämligen klockan 18 och vi beräknades vara åter i hamn vid 23. Rundturen slutade dock inte förens vid 20:30 så vi var rejält hungriga när vi väl fick äta. Vi hade med tunnbrödrullar fyllda med bland annat köttbullar och potatissallad. Pågen Gifflar till dessert. Jag tror sällan mat har smakat så gott!

Gustafs höjdpunkt blev att för första gången få se en havsörn livs levande. Den stora imponerande fågeln flög rakt ovanför våra huvuden. Sedan gick vi även förbi örnens bo i ett av träden där också honan och två örnungar höll till.

Båtturen var ett perfekt sätt att se mer av vad Åland och den åländska skärgården har att erbjuda.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *