Besök Stockholms närmaste skärgårdsö Fjäderholmarna

Utflykt till Fjäderholmarna med Strömma.

Utflykt till Fjäderholmarna med Strömma.

Kul att åka båt!

Kul att åka båt!

Igår gjorde jag en utflykt med barnen till Stockholms närmaste skärgårdsö Fjäderholmarna. Mattias har börjat jobba och istället tog jag med mig min mamma som verkligen uppskattade att få följa med! Båtresan går med Strömma och tar bara ca 25 minuter från Stockholms city. En mysig resa med utsikt som heter duga. Stockholm är otroligt vackert, lite extra vackert på sommaren när solen skiner som när vi åkte.

Det var riktigt länge sedan jag besökte Fjäderholmarna. Kanske 10-15 år sedan, om inte mer. Barnen har aldrig varit där. Våra förväntningar var inte särskilt höga men vilken överraskning vi fick oss! Fjäderholmarna levererade stort! Det finns mer än man tror att göra och se för barnfamiljer och självklart även för familjer/vuxna utan medföljande barn. Mycket ligger samlat och avstånden är därmed inte särskilt långa. Ön är full med mysiga klippor, bryggor och små stränder. Perfekt för klättertokiga barn, bad och fiske.

Restaurang Rökeriet.

Restaurang Rökeriet.

Mysig restaurangmiljö både inne och ute.

Mysig restaurangmiljö både inne och ute.

Rökeriet serverar fantastisk mat!

Rökeriet serverar fantastisk mat!

Vilka gudomliga desserter!

Vilka gudomliga desserter!

Vi började dagen på Fjäderholmarna med att besöka Restaurang Rökeriet som ligger precis bredvid kajen där Strömma-båten ligger till. En otroligt mysig restaurang med tillhörande uteservering på bryggan. Aggressiva måsar gjorde att vi fick avnjuta vår lunch inomhus. I riktigt ombonad och trevlig miljö åt vi en trerätters lunch som inte gjorde någon besviken. Galet gott och service i världsklass! Barnen trivdes som fisken i vattnet och åt med en aptit jag sällan skådat vilket är det högsta betyg en restaurang kan få! Mer om vårt besök på Rökeriet kommer i ett separat inlägg.

Det finns självklart andra trevliga restauranger på ön som Fjäderholmarnas krog, Systrarna Degen Mat och Glasstuga, Fjäderholmarnas Magasin & Skärgårdsgrill med flera.

Lekplats med ett "sjunket" skepp.

Lekplats med ett ”sjunket” skepp.

Skepp o' hoj!

Skepp o’ hoj!

Mätta och belåtna började sedan vår rundvandring på ön. Barnen hittade genast en lekplats som trots sin litenhet lockade till mycket lek, bus och skratt. Barnen hade kunnat stanna där länge! Lekplatsen är uppbyggd kring ett uppbyggt sjunket skepp man kan klättra upp och ner i. Det klättrades och åktes rutschkana tills barnen blev helt slut.

Dags för ett dopp i böljan den blå!

Dags för ett dopp i böljan den blå!

Roliga och höga vågor!

Roliga och höga vågor!

Perfekta stranden för att kasta macka.

Perfekta stranden för att kasta macka.

Vackra Fjäderholmarna!

Vackra Fjäderholmarna!

Vi gick sedan till en av de små stränderna. Filippa och Gustaf bytte om till badkläder men det var lite för kallt för att bada, även för barnen. De förbipasserande båtarna gjorde dock stora, lockande vågor så det blev några ”ofrivilliga” dopp ändå men det var bara kul tydligen! När badandet var avklarat kastade vi ”macka”, dvs tunna platta stenar som ska studsa på vattnet. Det fanns gott om perfekta stenar och vi fick till många studsar utan problem till allas stora glädje.

Konstnärsbodarna.

Konstnärsbodarna.

Gör din egen skärgårdstavla i Hantverksboden.

Gör din egen skärgårdstavla i Hantverksboden.

En blivande konstnär?!

En blivande konstnär?!

Nästan färdigt resultat!

Nästan färdigt resultat!

På Fjäderholmarna finns olika konstnärsbodar man kan kika in i. Konstnärerna tillverkar föremål på plats och det finns försäljning av deras hantverk. Det finns bland annat glasblåsare, krukmakeri och smedja. I Hantverksboden kan barnen mot avgift göra sin egen skärgårdstavla. Perfekt sysselsättning för min pysseltokiga dotter! Hon gjorde en tavla som blev riktigt lyckad.

Jag shoppade en Angelica Wiik-tavla i konstgalleriet.

Jag shoppade en Angelica Wiik-tavla i konstgalleriet.

En snygg tavla av Angelica Wiik.

En snygg tavla av Angelica Wiik.

En av bodarna inrymde ett konstgalleri. Där blev det shopping de luxe för mig (ooops – inte planerat!!!). När jag fyllde 40 år fick jag en tavla av konstnären Angelica Wiik. Jag har länge tänkt köpa minst ytterligare en tavla av henne men inte kommit till skott. Vad glad jag blev när jag såg att det fanns Angelica Wiik-tavlor på galleriet. Så glad att jag som sagt köpte med en tavla hem. Den kommer hängas upp inom kort!

Spännande gäddhuvuden med vassa tänder!

Spännande gäddhuvuden med vassa tänder!

I över fem timmar var vi på ön och vi hade inte tråkigt en sekund! Men vi kände oss trötta och sugna på middag och tog därför Strömma-båten tillbaka till city igen. Sammanfattningsvis en helt fantastisk dag på Fjäderholmarna med underbar mat och härligt umgänge. Vi kan verkligen rekommendera er att ta båten dit. Nu kommer det garanterat inte dröja över 10 år tills nästa gång!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *