Ingen finmiddag utan fika/efterrätt
Igår bjöd vi mamma på finmiddag med hjortstek, tryffelmos och rödvinssås. Så gott att man praktiskt taget slickade tallrikarna efter sig! Och mätt blev man såklart. Mitt motto är dick, ingen middag är komplett utan efterrätt eller fika.
Mattias bestämde att vi skulle bjuda på den underbara saffranskakan vi bakat några gånger under december. Står saffran, mandelmassa och russin er långt upp i halsen så här efter jul är denna kaka inget för er, men annars är den grymt god. Servera gärna en klick grädde till och du har en utsökt efterrätt. Jag åt inte bara en bit, utan tre!!! MUMS!
Saffranskaka
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 pkt saffran
3 dl mjölk
2 ägg
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 dl riven mandelmassa
ev 1/2 dl russin
garnering
1 dl hackad mandel/mandelspån
lite pärlsocker
Smörj och bröa en form. Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en skål. Blanda saffran och mjölk och häll det över mjölblandningen. Vispa upp äggen och häll dem i mjölblandningen. Tillsätt fett och rör ihop till en smet. Lägg halva smeten i formen, strö över mandelmassan och ev russin och lägg på resten av smeten. Garnera med mandel och pärlsocker. Grädda ca 45 minuter i nedre delen av ugnen på 175 grader.
Senaste kommentarer