Bygg en förmögenhet

Bygg en förmögenhet

Bygg en förmögenhet

Joel Bladh med sin debutbok.

Joel Bladh med sin debutbok.

I veckan var jag på en fantastiskt god och intressant lunch anordnad av mediabyrån SocialU i samarbete med Roos & Tegnér. På plats fanns författaren (och ingenjören) Joel Bladh som precis har släppt sin bok Bygg en förmögenhet -Fixa familjens ekonomi. I denna ger Joel oss tips och råd för att få en grymmare ekonomi som småbarnsförälder. Han berättar i boken hur han och hans fru gick tillväga för att skapa sina ”familjoner”, dvs de pengar som är reserverade för familjens framtida uppfyllande av drömmar och mål. Vi får många konkreta tips och råd om allt från budgetar, spar- och investeringsplaner, möjliga sätt att tjäna extra pengar och aktieköp till återbruk och långkok.

Emelie och Joel.

Emelie och Joel.

Joel själv en vanlig småbarnspappa som fick ett ekonomiskt uppvaknande under sin föräldraledighet. Efter det satte han och hans fru sig helt enkelt ner, funderade på vad pengarna egentligen spenderades på och la upp en plan på hur de ville ha det i framtiden, både på kort och lång sikt, gällande allt från föräldraledighet till resor och husköp. Nu försöker de leva efter sin lagda plan, men självklart kan den ändras under tidens gång i och med att barnen blir äldre och intressen kan skifta. Boken vänder sig först och främst till barnfamiljer då Joel skrev boken utifrån sin egen familjs resa som tog sin start i samband med att barnen kom till världen, men även de som ännu inte är i en relation eller bildat familj kan ha behållning av boken. Alla som vill ha lite pepp och motivation till att komma igång med sparande och investeringar kommer tycka att boken är intressant.

Vi pratar familjebudget och får göra vår egen.

Vi pratar familjebudget och får göra vår egen.

Under lunchens gång pratade vi mycket familjekonomi och budget. Vi fick göra vår egen budget och vilket uppvaknande det blev för mig. Jag har ingen som helst susning om vad de olika ingående delarna som barnomsorg/skola, internet, el, soptömning, försäkringar, lån, telefoni, mat, kläder, resande etc etc kostar oss i månaden. Helt sanslöst när man tänker efter. Vissa räkningar betalas via autogiro, vissa betalar jag, andra betalar Mattias. Och jag bara betalar utan att fundera eller lägga siffran på minnet. Jag insåg också att vi varken köper eller säljer begagnat. Vi bara svämmas över av alla saker och kläder som ligger och skräpar. Nej, det här MÅSTE jag göra något åt och det pronto (eller, det är ju så jobbigt att ta tag i – jag skjuter upp det till imorgon)! Lyxfällan – here we come!

Hänförande utsikt från våning 23 i DN-huset.

Hänförande utsikt från våning 23 i DN-huset.

Jag är redo för en god lunch och smarta ekonomitips!

Jag är redo för en god lunch och smarta ekonomitips!

Välkommen till bords!

Välkommen till bords!

Jag måste också få nämna själva lunchen. Vi åt en fantastisk 3-rätters meny på Pontus Frithiofs exklusiva restaurang Atelier 23 belägen på 23:e våningen i DN-huset. Först kom det in bröd. Framför allt knäckebrödet var fantastiskt gott! Till förrätt var det sedan carpaccio med parmesan, pinjenötter och ruccoloa. Huvudrätten var ugnsbakad lax med smörslungad färskpotatis, hemgjord bea och primörer som sparris, morot och spenat. Efterrätten var glass med frukt. Allt var verkligen magiskt gott!

Carpaccio med parmesan och pinjenötter och gott nybakat bröd med saltat smör.

Carpaccio med parmesan och pinjenötter och gott nybakat bröd med saltat smör.

Ugnsbakad lax med smörslängd färskpotatis, bea och primörer.

Ugnsbakad lax med smörslungad färskpotatis, bea och primörer.

Glass med frukt!

Glass med frukt!

Stort tack till SocialU och Emelie för en inspirerande och trevlig lunch! Och stort tack till Joel för alla dina tips och råd jag tar med mig på vägen!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *