Fläsklägg i Crock-Pot

Fläsklägg i Crock-Pot

Fläsklägg i Crock-Pot

Jag är verkligen inte bitter för att mitt recept på hett fläsklägg med tryffelpuré och rårörda lingon inte vann tävlingen jag ställde upp i. Det finns publicerat på web och i tryck och jag skulle vilja påstå att det Crock Pot-ifierade receptet hett fläsklägg i Crock-Pot vunnit folkets pris. Dels så är hela familjen dunderförtjust i rätten, dels är det ett av mina mest lästa och klickade inlägg (hoppas ni testar/testat och också är lika förtjusta som vi).

Fläsklägget efter 8 timmar i Crock-Pot.

Fläsklägget efter 8 timmar i Crock-Pot.

Köttet skars upp och värmdes på i ugnen.

Köttet skars upp och värmdes på i ugnen.

Jag har fått en annan rätt uppkallad efter mig, Jessicas kyckling i god sås, och det här kanske blir nästa Jessica-rätt (eller Jessica-fel, hahaha). Jag lagade till mitt fläsklägg igår och det blev kvällens middag tillsammans med potatispuré och lingonsylt. Den här gången använde jag mig av ett benfritt fläsklägg för att slippa tillaga två. Annars räcker det inte till hela familjen. Köttbiten på 1.5 kg utan ben försvann ner i våra magar utan problem. Sååå fantastiskt gott!

Tryffelpotatispuré!

Tryffelpotatispuré!

Potatispurén är förresten också värd att lyfta fram. En fluffig, krämig och god potatispuré med smak av tryffel. Purén är ursprungligen ett tillbehör till oxfilé vi googlade fram till en nyårsafton för himla massa år sedan och som vi åt varje år vi firade med Mattias familj (de senaste 3-4 åren har vi firat med kompisar). Rekommenderas starkt! Så här på vardagarna byter jag ut grädden mot (lätt)mjölk. Det fungerar det med även om smaken såklart inte kan mäta sig med den smak och krämighet som grädden ger.

Laga till denna vinnarrätt och tala om vad ni tyckte!

Portion nummer ett - för gott för att inte ta mer!

Portion nummer ett – för gott för att inte ta mer!

Fläsklägg i Crock-Pot, 4 port

1.2 kg rimmat fläsklägg med ben och svål (1.5 kg rimmat benfritt fläsklägg med svål)
2 msk flytande honung
2 msk rödvinsvinäger
2 msk matolja
1 apelsin
4 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk rökt paprikakrydda
1 msk paprikakrydda
1 tsk cayennepeppar
2 msk rökig bbq-sås på flaska
2 gula lökar
3 lagerblad
1-2 dl Cabernet Sauvignon Carmenere

Skär skåror i svålen på fläskläggen. Gör en kryddblandning på honung, rödvinsvinäger, olja, saft och skal från en apelsin, rivna vitlöksklyftor, timjan, paprikakryddor, cayennepeppar och bbq-sås. Skär löken.

Lägg fläskläggen i en Crock-Pot. Gnid in kryddblandningen och häll resten över och runt köttet. Lägg den skivade löken runt om köttet. Häll på vinet och lägg i lagerbladen. Sätt på låg temperatur och låt gå i ca 8 timmar tills köttet är helt mört. Vänd köttet då och då och häll på mer vin om det behövs.

När köttet nästan faller isär är det klart. Skär upp skivor och lägg på uppläggningsfat. Skeda upp den fantastiska skyn som bildats och servera till köttet tillsammans med potatispuré och rårörda lingon. Skyn kan också blandas med grädde för en mer matig sås.

Potatispuré, 8 port

1 kg mandelpotatis
2 dl mjölk
2 dl grädde
60 g smör
salt och peppar
tryffelolja

Skala och koka mandelpotatisen. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar och några droppar tryffelolja.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

6 svar

  1. Anna-Karin skriver:

    Jag tror du skrivit fel i receptet. Gissar att det ska vara 1,2 kg UTAN ben och 1,5 kg MED ben.

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Nej, faktiskt inte! Mitt originalrecept är 1.2 kg MED ben och svål men nu gjorde jag en på 1.5 kg UTAN ben men även den med svål som efter tillagning skars bort! Vi är kanske väldigt matglada men det gick åt 🙂 !

  3. Gunilla skriver:

    Fläsklägg är nu vår nya favorit! Sååå otroligt GOTT!! Tack för ett fantastiskt gott recept!! 🙂 🙂 🙂

  4. Jessica Sundberg skriver:

    Åh vad glad jag blir! Älskar feedback – positiv som negativ.

  5. Maritha skriver:

    Går det att utesluta vinet eller använda matlagningsvin istället? Har inte vinet hemma och hinner inte handla det innan imorgon när jag tänkt testa receptet…

  6. Jessica Sundberg skriver:

    Matlagningsvin går utmärkt! Är övertygad om att vinet går att utesluta helt om man vill det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *